Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2009 23:38 - Монархията
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 7090 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2009 23:44


Симеон се опита да принизи монархията до своето жалко съществувание, отрече я, заплю баща си Н.В. цар Борис III, като се съюзи с комунисти (НДСВ, ДПС, а сега и с БСП) и издигна високо уродливото творение наречено "република". Въпреки опитите на този предател, монархическото начало, монархическите ценности и културно - религиозната наследственост на монархията не могат да бъдат погубени, защото това означава да загубим връзка с Бога.

"Не може християните да имат Църква, а да нямат Цар" - Вселенский патриарх Антоний.

В какво се изразява същината на религиозната идея за самодържавието?
Според самодържавната идеология царят е получил властта си не от народа, а от Бога. Не съществува право на власт, а само задължение на властта. Тя е самодържавна наистина, защото няма за извор „волята на народа” и не се ограничава от нея. Ала тя е ограничена от Църквата и християнската правда, духовно подчинена на Църквата, служение е на Божията воля. Царят трябва да върши не своя произвол, а да служи на Божията воля. Цар и народ са свързани помежду си с обща вяра, общо подчинение на Църквата и Божията правда. Царят е самодържавен само тогава, когато той е наистина Православен цар. Привърженици на трайната връзка между Православието и самодържавието, за които властта на самодържеца е свещена и църковна признават царското помазание за осмо тайнство. При помазанието се изричат думите „печат дара Духа Светаго”. Изкушаваме се да приемем, че царят получава харизми от особен род, особен вид царска благодат, че царуването е църковно служение, съвсем аналогично на духовническото. Помазанието на царя въвежда царството на кесаря в Царството Божие.

image - Ръкополагане на български владетел, Короната, с която монарсите се увенчават, е символът на Божието благоволение над царската власт.

Самият Христос ни повелява да почитаме Бога и кесаря (Лука 20:25).

"Ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако не ти бе дадено свише" (Иоан 19:11).

Св. Иоан Златоуст в своето "Тълкувание на 1 Послание до коринтяни", обуславя необходимостта от еднолична власт и йерархия в обществото: "Тъй като равенството по чест, често произвежда вражда и беззаконие, БОГ е уредил не народно управление, а Царско. Така, какъвто ред има във войската, такъв ще видим и във всеки дом. мъжът заема мястото на Царя, жената – мястото на управител и военачалник, децата са получили власт от трета степен".

"И Господ рече....постави им царя" (1 Цар. 8; 22)

"Царят е одушевен образ на Царят Небесни" - Преп. Максим Грек

image - “Симеон в Христа Бога самодържец на всички българи и ромеи”.


Истинското сливане на власт и вяра става при Св. Константин Велики (българин от Ниш), който налага Християнството като официална религия в Римската империя в началото на IV век. Оттогава смисълът на съществуването на монархиите в Европа е безусловно свързан с вярата, която владее човечеството повече от 2000 години.

Триединството - Богъ, Царь, Отечество, никога няма да загуби своята сакралност и своята важност!



Тагове:   МОНАРХИЯТА,


Гласувай:
0



1. анонимен - Да
20.02.2009 09:04
"Триединството - Богъ, Царь, Отечество, никога няма да загуби своята сакралност и своята важност!"

Много добре казано!

За съжаление бившият Симеон II опорочи монархията, а нямаме никакъв друг избор. :(
цитирай
2. nkf - Всичко описано по-горе в статията е ...
20.02.2009 11:11
Всичко описано по-горе в статията е точно така.Монархията и личността на монарха осигуряват , в обществен план, една приемственост и политическа устойчивост, спомагт максимално за образуването на естетвен елит , който е безусловна необходимост за съществуването и нормалното развитие на една нация.Монарха е и един от нравствените стожери на нацията.
Факт е, че повече нито можем да разчитаме на Сакскобургската династия, нито изобщо е желателно оставането им в политическия живот.Наистина Симеон опорочи възможността за възстановяване на монархическата система, от Цар с харизма се превърна в една от многото безлични фигури щъкащи из политическата арена на пост-комунистическа България.Стана редови политик и при това много мразен (по ред причини).Симеон се десакрализира с поведението си, което означава,че явно е плюл и на короната и на царството.Ние обаче не можем да търпим натрапената република , която ни донесе само злини и няма нищо общо с българската традиция.За съжаление ,докато не се намери изход от това положение, докато не се намери решение кой ще бъде Цар и как да върнем доверието в Монархията ще трябва да живеем в републикански условия-неизбежно е.
Може би наистина ще е най-добре да въведем друго начало за монархията-изборна , тоест Царят да се избере от едно сенатско събрание и да бъде българин по кръв.Има и друга възможност-Хесенския принц-пряк роднина на Княз Александър Батенберг.Може да се иде и да се говори с него (знам ,че звучи наивно).
За сега републиката изглежда непоклатима.
цитирай
3. monarchism - Монархията
20.02.2009 11:42
е традиционна форма на управление за България, която бе ликвидирана от комунистическите лумпени и техните господари - пияната съветска сган. В цялата европейска история смяната на монархически с републикански режим е съпътствана от размирици, бунтове, богоборчески послания, антиклерикалност, анти-буржоазност дори, призиви за свобода, равенство, братство, солидарност и прочее и прочее лозунги на либерално-социалистическите "мислители" и революционери. Няма да сгрешим ако приемем, че смяната на монархически с републикански режим винаги е вървяла в унисон с някакви "революции".

В днешно време, в България монархията изглежда недостижима мечта поради една причина - липса на елит. Трите основни стълба на Българският Елит са били - духовенството, офицерството и учителството (тук включвам не само гимназиалните учители, но и всички, които са се занимавали с научна дейност). Бих прибавил като подгрупи на елита - предприемачите и хората от свободните професии. Всичките те бяха унищожени и заменени с комунистически номенклатурчици и ченгета, неграмотни и малоумни пролетарии, пияни и аморални мързеливи отрепки.

Докато българите не генерират свой елит, нито духовността ще се върне, нито предишната слава на Царската ни армия, нито образованието ще бъде на ниво, а в обществото ще властват простотията, алчността, безверието, чалгата и какво ли още не.

Без елит няма монархия. По мое мнение един Български Цар трябва да е Православен и да има милитаристично образование.
цитирай
4. monarchism - Забравих
20.02.2009 11:53
да спомена - династията Сакскобургготски изигра своята историческа роля в укрепването на българския народ и се бори доблестно за Обединението ни. Симеон постави края на управлението на тази династия.

За Хесенският принц - не вярвам да помогне с нещо. Това, че един потомък на княз Батенберг би могъл да дойде и да стане Цар на българите по нищо не променя факта, че българите не са генерирали свой елит. С кой ще управлява? С Бойко Борисов, или някой друг комуноид?

Не. Явно е, че българите трябва да извървят дълъг път на еволюция и скъсване на всякакви връзки с комунистическия режим. Раните са прекалено дълбоки, а за заздравяването им отговорност носи самият народ.
цитирай
5. анонимен - А какви са основните стълбове на ...
24.02.2009 08:52
А какви са основните стълбове на монархията според вас?
цитирай
6. nkf - Прав си, че в България към ден днешен ...
25.02.2009 11:44
Прав си ,че в България, към ден днешен, липсата на елит прави проблематично изобщо съществуването на българската нация и на единната българска духовна общност.Според мен има два начина за създаване на такъв елит.Единият е постепенно в условията на икономическа и политическа стабилност под чадъра на ЕС да се консолидира такъв ,местен-български,елит.Аз мисля,че сме в навечерието на сгромолясването на тодорживковските храненици, които продължиха да вършат в последните 20 години комунистическите безобразия.Убеден съм,че след тях ще дойдат по-отговорни и с национално мислене хора, и те точно ще са средата, от която ще произлезе новият елит.Другият начин е именно чрез една централна фигура, която няма връзка , по никакъв начин, със старите служби за сигурност , комунистическат партия, ссср/русия и около една такава фигура да започне бързо да се оформя нов елит, като контра-версия на сега съществуващия остатъчен олигархичен елит.Опасявам се , че в първия вариат шансовете за връщане на монархията са нищожни .
цитирай
7. monarchism - Ами, то главният проблем е именно в ...
25.02.2009 18:57
Ами, то главният проблем е именно в това, че дори и да се намери такава централна фигура, около нея ще се обединят все комуноиди и хора, свързани с Русия. Не сме само ние. Ако погледнем повечето монархически организации ще видим, че всичките са пълни с кариеристи, стари ченгета и прочее. Вземи един Антон Сираков например. Той беше председател на "Естествена монархическа партия". След като ДС върна Симеон всички станаха монархисти. Общо взето автентичните монархисти в България са малцинство, мнозинство са кариеристите-монархисти. Още моментът за монархия не е назрял, ще трябва да изчакаме.

Иначе, съгласен съм, че подобен елит може да се формира при условия на политическа и икономическа стабилност. И при двете ЕС е ключов момент, заедно с про-европейско правителство, което да откъсне България от руските лапи колкото се може повече. На този етап и това не е малко.
цитирай
8. monarchism - До Анонимен 5
25.02.2009 18:59
Коментирал съм този въпрос с един доста ерудиран човек и заедно стигнахме до следния извод – стълбовете на една монархия са три:

1. Армия
2. Църква
3. Съдебна власт

Докато тези три институции не се възродят монархията наистина ще бъде недостижима мечта.

За момента, по мое мнение единствено в армията има някакво раздвижване и то в добра посока. Модернизацията на армията вече е факт и тя продължава с нормални темпове.

В останалите две институции засега нищо не става. Някакъв проблясък е осъждането на синода на полковник Ма(р)ксим в Страсбург. Тепърва ще има размествания на пластовете и там, но много трудно ще има цялостна промяна.
цитирай
9. анонимен - Monarchist
29.04.2009 16:55
Здравейте! Млад монархист като мен се радва, че дискутирате темата за България като монархия. За мен това е идеал, но непостижим - знаем защо, пишете го и тук.

Но е важно историята и добрите примери от монархическото управление да бъдат запазени и предавани на идните поколения.

Четох наскоро едно мнение, според което монархията е "лотария с левкоцитите". Но
подобна "лотария" е винаги по-добра от абсолютния произвол. Тук визирам всички политически мекерета от последните 64 години.

Но българинът беше промиван достатъчно от новите самозванци, които плюха на историята с дръзкото си, лишено от такт, свобода и рационалност управлиние. Тук идват и големите въпроси - а по-точно - можем ли НИЕ монархистите да повлияем на ослепялото общество и как? Можем ли да покажем истината на илитератите, на нежелаещите да прогледнат, да научат и да разберат? Можем ли да прекъснем пъпната връв на грозната система, която все още е отроче? И най-важното - на каква цена?

За всичко това разбира се, може да "подпишем декларация", че при успешно завръщане на истинската монархия всичко ще си дойде на мястото.

Кръвта вода не става.

С Уважение и топлосърдечни намерения - ваш сънародник и съидейник:

Радовест Апостолов.

За връзка - skype: sci-fi_abuser



цитирай
10. monarchism - Здравейте,
02.05.2009 01:39
Монархията, за разлика от демокрацията, е по-висша форма на управление, защото при нея властта се дава от Бога, а монархът е пряко отговорен пред Него за своите действия.

Десетилетията републикански експерименти доведоха страната до тотална бездуховност, анархия и обърканост. Много години ще трябва да минат, докато нещата си дойдат на мястото. С все повече хора разговарям, които ненавиждат комунизма, но не признават и монархията като истинска форма на управление на България. Това говори едно - липса на консервативно, християнско мислене. Какво можем да направим? На този етап за монархия е прекалено рано да се мечтае. Трябва да се работи с всички сили за изчистването на държавата и църквата от червените безбожници. Само чрез силна църква и некорумпирана и независима съдебна система можем да направим сериозна крачка напред.

Едва, когато нацията намери Бога отново (много хора Го търсят, но с държанието си милиционерите в раса убиват в зародиш всеки плах опит за досег до църквата), тогава и пътят и до монархията ще бъде много кратък.

Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092572
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни