Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2009 02:56 - Защо 3-ти март не може да бъде национален празник?
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 11081 Коментари: 22 Гласове:
1

Последна промяна: 03.03.2009 02:58


Една прекрасна статия на проф. Цветков, която просто унищожава наслояваната с десетилетия русофилия и роболепие пред мнимите "освободители" от Русия.

"Трети март някак си подсъзнателно се свързва у нас с началото на съвременна България. Наистина стотиците хиляди, които загиват по фронтовете на войните за национално обединение, дават живота си в името на "Санстефанския идеал". Този спомен кара дори хора, които иначе са непоклатими антикомунисти, да гледат с укор на сравненията между войната от 1877-1878 г. и съветското нахлуване в България 67 години по-късно. Интересно би било тогава да се разбере какво е накарало българите да крият през септември 1944 г. всичко по-ценно, което са имали по къщите си, при новината за наближаването на "червеноармейци"?
Всички признават, че стратегичната цел на Русия на Балканите е завладяването на Цариград, Босфора и Дарданелите. За да стигне дотам обаче, Русия трябва да прегази най-напред Румъния и България, което означава, че балканската стратегия на руските царе е несъвместима със самото съществуване на България като държава. За това има обилен документален материал. Например в своето завещание Петър I (1682-1725) изтъква, че трябвало да се използва влиянието на религията върху православните поданици на Турция и Унгария, за "да си ги привържем по какъвто и да е начин и да се обявим за техни покровители. По такъв начин и с тяхното съдействие Турция ще бъде завоювана."
Руската императрица Екатерина II (1762-1796) преминава към конкретното осъществяване на тези планове. Именно при нея се разработва и тактическият модел, според който дадена страна се откъсва от Османската империя и след определен период на привидна "независимост" се поглъща от Русия. Така през 1774 г., в резултат на поредната руско-турска война, Кримският хаганат, който дотогава е бил васален на турския султан, става независима държава, но през 1779 г. е погълнат от Русия и става обикновена провинция на северната империя. По подобен начин се постъпва и с православните грузинци - през 1762 г. под натиска на Русия грузинските княжества се освобождават от иранско върховенство, но през 1783 г. те трябва да признаят сюзеренитета на Екатерина II, а през 1801 г. Грузия е пряко присъединена към Русия и губи изцяло своята държавност.
Към тази тактика се придържа и руският дипломат граф Николай Игнатиев, който е авторът на Санстефанския договор. Като типичен панславист граф Игнатиев не се съмнява ни най-малко в легендата за славянското потекло на българите, които той дори не смята за народ, а за едно от южнославянските “племена” наред със сърбите. Според твърдото му убеждение историческата мисия на Русия на Балканите и в Средна Европа е “завладяването на Проливите, установяване на присъствие в Цариград, освобождаване и обединяване на славяните под ръководството на Русия върху развалините на Турция и Австрия.” След като в резултат на войната от 1877-1878 г. руските войски окупират Мизия и Тракия и проникват в някои краища на Македония, граф Игнатиев дори намисля да се иска от австро-унгарците да излязат от Босна и Херцеговина “едновременно с прекратяването на нашата окупация на България.” Русия предварително е дала писменото си съгласие за окупацията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария. Граф Игнатиев знае много добре, че австро-унгарците нямат никакво намерение да се изтеглят от там и очевидно смята, че с този пазарлък може да се увековечи и руската окупация на България.
Предварителният и временен мирен договор, който граф Игнатиев подписва от името на Русия на 3 март 1878 г. в цариградското предградие Сан Стефано, е в същината си анексионистичен. Наистина чл.7 предвижда, че “българският княз ще бъде свободно избран от населението и утвърден от Високата Порта със съгласието на силите” и че “никой член на царствуващите династии във великите европейски сили не може да бъде избран за български княз.” Според същия член обаче България преминава под руска окупационна администрация, която на практика е без международен контрол: “Въвеждането на новото управление в България и надзорът за неговото прилагане ще бъдат поверени за две години на един руски императорски комисар. След изтичането на първата година от въвеждането на новото управление, ако европейските правителства признаят за нужно и ако по тоя въпрос се постигне съгласие между тях, Русия и Високата Порта, те ще могат да прибавят към руския императорски комисар и специални делегати.”
Чл.8 пък не само предопределя едно мощно военно присъствие на Русия в България, но дори не е достатъчно категоричен за времетраенето на руската окупация: “До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието, броят на която ще бъде определен по-късно със съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда. Тази окупация ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две години”.
При това чл.10 “великодушно” дава на Турция правото да прокарва свои войски през територията на България: “Високата Порта ще има право на преминаване през България за превозване по определени пътища на войски, муниции, хранителни припаси в области, разположени вън от Княжеството и обратно.” Следователно, дори ако се стигне до някакво българско правителство, руснаците възнамеряват да създадат за българите такива условия, че да ги накарат сами да поискат руските окупационни войски да останат в страната.
По всичко личи обаче, че Русия и по-точно граф Игнатиев нямат сериозни намерения да допуснат образуването на българско правителство, но за сметка на това са намислили да отстранят всякакви ограничения за окупацията на България. Това се вижда най-добре в чл.25 на Санстефанския договор, според който “пълното опразване от руската армия на Европейска Турция с изключение на България ще стане в срок от 3 месеца след сключването на окончателния мир между н.в. руския император и н.в. султана”. В договора няма никакъв текст, който да определя някакви срокове за изтеглянето на руските войски от България.
И действително руснаците се държат в България именно като в окупирана страна. Показателни за това са и следните признания на един руски дипломат: “До окончателното изясняване на нашето отношение към завзетите територии в България и Добруджа съществуваше пълна анархия. От една страна, отсъствие на съдебна уредба и правилно организирана администрация, подкупност и корупция на нашите чиновници начело с губернаторите; пълно вмешателство на последните във всички отрасли на управлението, неконтролирана разпродажба на държавна собственост по разпореждане на губернаторите и, накрая, отчуждаване без всякакво право и защита от закона на частното имущество; от друга страна, неумела (т.е. посредством побои) агитация за могъщественото покровителство на Царя Освободител, жестоко отношение на хора от администрацията към населението и безнравствен начин на живот на нашите офицери и чиновници - всичко това повлия на населението, което по това време предпочиташе турското владичество пред могъщественото покровителство на Царя Освободител”.
Руският самодържец Александър II и неговият първи министър Горчаков си дават обаче сметка, че на този етап Европа няма да позволи на Русия да завладее сравнително обширна територия в близост до Цариград и Протоците. Поради това те допускат, че за известно време ще трябва да се примирят със съществуването на някакво автономно българско княжество и решават, че при тази ситуация България трябва да бъде орязана колкото се може повече. Същевременно Русия търси да се сближи с Великобритания, за да се поосвободи от едностранната си обвързаност с Германия и Австро-Унгария в рамките на Съюза на тримата императори, сключен през 1873 г. Така се стига до едно споразумение, подписано от руския посланик в Лондон Шувалов и британския външен секретар Солсбъри в края на май 1878 г. Тъкмо в това споразумение се разчертават и онези злополучни граници, които залягат в Берлинския договор. Във всеки случай най-ожесточените полемики на Берлинския конгрес, който заседава от 13 юни до 13 юли 1878 г., не са за границите на България, а за времетраенето на руската окупация.
Подобно на Санстефанския мир Берлинският договор предвижда за България васален статут. Според чл.1 “България се конституира като самоуправляващо се княжество под суверенитета на н.в. султана. То ще има християнско правителство и народна войска (милиция)”. Потвърден е и начинът, по който трябва да се избира българският княз: “Българският княз ще се избере свободно от народа и ще се утвърди от Високата Порта с одобрението на великите сили. Никой член от управляващите домове в европейските велики сили не може да бъде избран за княз на България. В случай, че остане вакантно княжеското достойнство, избирането на нов княз ще стане под същите условия и форми” (чл.3).
За разлика от Санстефанския договор обаче чл.22 на Берлинския трактат намалява времетраенето на руската окупация от “приблизително две години” на девет месеца и изрично задължава Русия да изтегли всичките си войски от България в рамките на три месеца след изтичането на деветмесечния период: “Срокът на окупацията на Източна Румелия и България от императорските руски войски се определя на 9 месеца от деня на размяната на ратификациите на настоящия договор... Имераторското руско правителство се задължава да завърши в три месеца след горния срок превеждането на войските си през Румъния и съвършеното опразване на Княжеството.”
Нещо повече - Берлинският договор налага още от самото начало международен контрол върху руската окупационна администрация и предвижда подробен и прецизен механизъм за решаване на евентуалните разногласия между Русия и водещите европейски държави. Според чл.6 “временното управление на България ще се ръководи до изработването на органическия устав от един императорски руски комисар. Един императорски турски комисар, както и консулите, назначени от другите държави, подписали договора, ще му оказват съдействие и ще наблюдават за хода на временното управление. В случай на несъгласие между изпратените консули въпросите ще се решават по вишегласие, а в случай на разногласие между болшинството и императорския руски или императорския турски комисар представителите на подписалите сили в Цариград, събрани на конференция, ще се произнесат с решение.” Според чл.7 пък “временното управление не може да продължи повече от 9 месеца, смятано от размяната на ратификациите на настоящия договор. Щом се изготви органическият устав, ще се пристъпи веднага към избор на българския княз. Щом князът се короняса, новото устройство влиза в сила и княжеството встъпва в пълно упражнение на своята автономия.” Най-сетне Берлинският договор отнема правото на Турция да прокарва свои войски през земите на Княжество България и категорично забранява каквато и да било форма на турско военно присъствие на българска територия: “Турска войска не може вече да има в България”... (чл.11)

Като се има предвид всичко това, би трябвало да е очевидно, че:

1.Санстефанският договор бележи края на османското върховенство, но не и началото на съвременната българска държава. Първата крачка към независимостта е направена през 1870 г. с учредяването на Българската екзархия, когато българите получават право на вътрешна автономия, а с пълен суверенитет България се сдобива през 1908 г.

2.Санстефанският договор не може да се смята за начало на съвременна България поради простия факт, че това е договор за безсрочната окупация на страната от Русия и опит османското върховенство да бъде заменено с руско владичество.

3.Санстефанският договор не е юридически завършек на войната от 1877-1878 г., тъй като е временен и предварителен. Бойните действия на една война се прекъсват с примирие - в случая това е примирието, подписано в Одрин на 19 януари 1878 г. Договорът, който фиксира от правна гледна точка резултатите на войната от 1877-1878 г., е Берлинският.

4.Санстефанският договор, който е сключен само между Русия и Турция, не е първият, нито достатъчно международен акт, признаващ етническите граници на България. На Цариградската конференция в края на 1876 и началото на 1877 г. тези граници са очертани в специален протокол, който е подписан от пратениците на цели шест водещи европейски държави - Русия, Великобритания, Германия, Франция, Австро-Унгария и Италия.

5.Не Санстефанският, а Берлинският договор заменя правото на вътрешна автономия, което българите са имали дотогава, с международно гарантиран, макар и ограничен суверенитет и спасява България от руска власт.

6.Берлинският конгрес не разпокъсва България на пет части, а само потвърждава това разпокъсване, което е уговорено предварително между Русия и Великобритания. Така Русия има пряка вина за националното разединение на българите.

7.Българите сами очертават националните си граници, и то не по пътя на войни и революции, а с демократичната процедура на допитванията, които се провеждат през 1873-1875 г. и които включват в юрисдикцията на Българската екзархия не само Мизия и Тракия без беломорското крайбрежие, но и по-голямата част от Македония.

8.Само болна нация като нашата, управлявана от продажници, може да чества като национален празник подписването на един заробващ договор и дори да не се сеща, че през 2008 г. България навършва сто години като независима държава и равноправен член на международната общност.

Намират се обаче историци, които макар и да не споделят комунистическите догми са убедени, че митове като санстефанския били национално консолидиращи. Не е ли обаче чудовищно току-речи подсъзнателното убеждение, което санстефанската измама е породила в българина, че нищо не зависи от него и че съдбата му винаги се предопределя от външни, чужди фактори? Няма ли да станем наистина свободен народ едва тогава, когато спрем да се кланяме на пасмината от “освободители”?


Пламен С. ЦВЕТКОВ



Тагове:   национален,   март,   може,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Истрическите факти
03.03.2009 03:11
са си исторически факти . Но аз на днешния ден ще отдам почит на загиналите за освобождението ни българи и руси . На обикновените хора , които са оставили дом и семейство за да умрат за нас . Те не са искали да завладяват или поробват никого . Не са дошли да грабят и да насилват . Поклон пред паметта и храбростта им !
цитирай
2. jones - Нашите възрожденци...
03.03.2009 03:38
... със своята наивност са го казали ясно и недвусмислено: Свобода или смърт.
И днес това е валидно - или ще работим заедно, честно, неуморно и жертвоготовно, за да изведем страната си високо и отново да можем да я наричаме Велика България или по-добре да умрем вместо да живеем в позор и безчестие.
цитирай
3. dantonov - Не търси под вола теле! Простичък ...
03.03.2009 12:16
Не търси под вола теле!
Простичък факт - ако руснаците не бяха дошли и изгонили турците от нашата територия и до днес тук щеше да беде турско! Подобно на Кюрдистан!
Факт е, че сами не успяхме да изгоним турците!
Всичко останало е бла, бла...
цитирай
4. monarchism - sartorium,
03.03.2009 12:43
едно е да отдадеш чест на загиналите във войната (между другото, броят на българските жертви от войната и Априлското въстание е по-голям от този на убитите руснаци; във войната не са загинали повече от 30 000 руснаци), съвсем друго е да празнуваш като национален празник края на една война, която сменя една власт с друга и цепи територии от България, територии, които са определени със султанския ферман за Българска Екзархия от 1870 г. (акт, за който руснаците са били категорично против).

jones,

за дата на Освобождението на България приемам 22 септември 1908 г. Тридесет годишният период от 1878 г. е непрестанна борба за откъсване от лапите на Руската мечка. Може да прозвучи рязко, но борбата за Велика България преминава през борбата срещу Азиатската империя - Русия.

dantonov,

именно за това става дума в статията. Нихилизмът и неувереността на българите са толкова големи, че дори и през ум не им минава, че нашите пра-деди са могли да се освободят сами (всъщност, точно това и става). Българите са били едно своебразно цивилизаторско звено в Османската империя. Благодарение на тях тази империя е съществувала. Кой прави първите фабрики и манифактури на Балканите? Кой развива бурна търговия с всички страни? Кой обработва земята, кой плаща данъци? Кой води църковни борби за независимост с гърци и руснаци?

Захарий Стоянов го е написал много точно. След всяко преминаване на Дунав от руснаците, всичко в империята се е обръщало с главата надолу и омразата на турците към българите се засилвала. Няма един български революционер, който да не е мразел Русия. На всички им е било ясно какво цели тя - примерите с "освобождението" на Финландия, Грузия и Армения са всеизвестни.

Убеден съм, че при развитието на Европа по онова време, освобождението е било въпрос на време. Дали като дуалистична монархия, дали освобождение от раз, няма значение. Русия не е правила нищо друго освен да пречи на българите. Действията и след мнимото освобождение са изключително показателни.

На 3-ти март 1878 г. се слага край на войната и се подписва Санстефанският мирен договор, в който черно на бяло е записано, че България се окупира от руснаците. Малко след това с указ на княз Батенберг, България се задължава да изплати на Русия сумата от 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, разходи за окупацията.

Датата 3-ти март не може да бъде нищо друго освен празник на роболепието пред Русия.
цитирай
5. анонимен - от Вазовия дядо Йоцо гледа
03.03.2009 20:27
Глупаци монархисти в този сайт, под тази нещастна нихилистична статия нещастни празни кречетала с потъмнени мозъци, потънали до мозък и кости в корупцията , по подобие на патрона си Кобурготски! 3 март не е никакво раболепие пред Русия, а символ на свободата , на така жадуваната 5 века човешка свобода от най0стращното робство света, постигнало народа ни! Спомнете си думите на Ботев- "Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата!" Независимо от другите подбуди на руския императорски двор, руския народ отива да освобождава българския си брат с ясното чувство за дълбока и вечна солидарност с не само друг славянски народ, а с народа ,който му е дал азбуката и цивилизацията- българския народ и България! 150 000 паднали руски войници и оставили костите си на българска земя е огромна женственост, чийто кръв никога няма да бъде изтрита от българската земя!Руския народ и последната руско турска война, донесла Освобождението дава на България и народа и прекрасната и вечна Сан- Стефанска мечта, която все някога ще бъде постигната- обединението на българите! Няма народ който да не е постигна мечтата си. съветвани измисления професор проф. Цветков да си завре тази смешна и долнопробна статия в ибрикчийския задник!
цитирай
6. monarchism - Ако си беше направил труда да раз...
03.03.2009 22:06
Ако си беше направил труда да разгледаш блога ми щеше да схванеш, че Симеон съвсем не ми е "патрон", още по-малко ми е симпатичен.

По мое мнение русофилията е болествно състояние на примитивният човек, на слугинажа. Това, което си написал/а е силно показателно. :)

Две неща мога да вметна:

1. Броят на руските жертви е по-малко от 30 000 души. Всеки малограмотник трябва да разбере, че една армия съставена от 160 000 войника не може да даде 150 хил. жертви, защото това би означавало тоталното затриване на държавата.

2. Санстефанският договор е окупационен. Той цепи изконно български територии от Родината - рушняците подаряват цялото Поморавие и Северна Добруджа на сърбите и румънците. Що за мечта е това да оставиш хора, част от българската нация извън пределите на България?

Толкова. За останалото четете статиите на Българските Революционери.
цитирай
7. feldmarschall - Руснаците...
05.03.2009 18:23
ни ебаха майката след окупацията 1878г. Добре че беше Стамболов да даде отпор на руските мераци да сме им вечна губерния /задунайска/. За съжаление след 1944г. се повтори същото в още по-страшни размери! Руско-болшевишките изверги унищожиха елита на България, затова не се чудете, че днес има толкова дегенерати в България!
цитирай
8. monarchism - Българофобът Аксаков пише след...
06.03.2009 09:00
Българофобът Аксаков пише следното: "Всяко тържество на България е смърт за Русия".

Казал го е директно, но ми се струва, че русофилията на много от българите тогава, да не говорим за сега, е в повече и явно не могат да проумеят тези елементарни истини за Азиатската кочина - Русия.
цитирай
9. royalist - хубава статия, но...
08.03.2009 10:06
Което си е политика- си остава политика. Съгласен съм със статията. Но също така мисля, че не е все тая дали е имало Руско- турска война или не- не е очевидно, че България е щялада бъде свободна, имайки предвид, че е изхранвала и цивилизовала империята, както беше казано по- горе. Мисля, че не войната е проблем- император Александър Втори просто е следвал руската традиция и амбиция, но е знаел, че няма да му дадат никога Проливите и България. Така че тази война е демонстрация за пред вътрешните и външните врагове. Е, хайде- и заради православието на обикновените българи и руси.
И още нещо- Русия загуби короната си именно заради това- мръсното си сметкаджийство със съдбите на православните народи. Така както Византия се затри поради същата алчност. И "третия" Рим стана като "втория".Историята се повтаря...
цитирай
10. monarchism - Захарий Стоянов пише, че именно ...
08.03.2009 12:17
Захарий Стоянов пише, че именно поради руско-турските войни положението на българите в Османската империя се влошавало и напрежението между българи и османлии се нагнетявало. Не е без значение, че е имало такава война, но идеята на статията е да покаже как датата на подписване на Санстефанския договор не може да бъде национален празник на България.

За останалото съм съгласен - този, който използва Православието за свое оръжие, за да реализира имперските си стремежи, заслужава подобна участ.

Обективно погледнато, от Православните народи, единствено българите не са използвали Вярата за да убиват, завладяват, поробват и прочее. За мен това е безспорно доказателство за "старинността" на нашето Православие и за фанатичното дори, спазване на Христовите закони.
цитирай
11. nkf - Трябва да се вземе предвид, че русия ...
10.03.2009 10:11
Трябва да се вземе предвид,че русия и Австро-унгария се договарят още през 1876 г. в Райхщад да не се създава голяма българска държава.Повтарям това е 1876 г.Наистина русия се придържа към това споразумение,същото е потвърдено по-късно чрез споразумението с англия за накъсването на България.
русия винаги е отричала наличието на български народ и българско национално землище, затова няма как една такава сила да бъде ...освободител.
цитирай
12. ok3223 - Краставите
02.04.2009 09:50
магарета се надушват преЗ девет баира и правят магарешко стадо.
Така е и тук, в сайта на изкопаемото-МОНАРХИСТ
Ако не бяха надеждите на Русия да стъпи на проливите и да отпуши Черно маре, сега, вместо само за Кюрдистан, ЩЯХА СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ ДА ПИШАТ И ЗА БУЛГАРИСТАН.
А монархиста и монархистите да слугуват и палуват с агите.
Бисмарк тогава е е казал, че не би пожертвал живота и на 1 пруски войник за свободата на Бг.
Цяла Европа е била с турците против руснаците в тази война и са подпомагали турците с каквото са могли. СРАХ ГИ Е БИЛО ОТ РУСНАЦИТЕ.
От тази война руснаците, въпрки че са дали огроммни жертви и са победители не са спечелили нищичко.
Попречила Европа водена от Австроунгария и Англия. Нищо.
Спечелили сме единствено и само ние.
ОСВОБОДЕНА Е БИЛА БЪЛГАРИЯ.
цитирай
13. monarchism - Поредната русофилска отрепка, ...
02.04.2009 12:05
Поредната русофилска отрепка, обаждаща се от дълбините.

Съветската пропаганда на другаря Димитров може да си я спестиш. Абсолютно сигурно е, че рано или късно българите са щяли да се освободят и то не за да попаднат под руска окупация, а да постигнат суверенитет, нещо което се случва чак през 1908 г., 30 години след мнимото "освобождение". Ако не бяха руските унтери, най-вероятно България щеше да е на три морета и да бъде фактор в европейската политика.

Бисмарк е казал много неща, включително, че за Германия няма значение дали България ще бъде в границите от Санстефанския договор, или не. Германия е една от страните, които на Берлинския конгрес ни дават излаз на Бяло море и автономия във Вардарска Македония. Русия и Англия ни разцепват.

Цяла Европа е била против Азиатската кочина - Русия.

Рушняците са дали по-малко жертви от българите. Надутата цифра е за малоумниците, на които им се привиждат само сърпове и чукове.


цитирай
14. ok3223 - Да си
03.04.2009 11:52

монърхист и ималоумник е най-естествена комбинация. В БГ често срещана, в лицето на малоумния мошеник и картоиграч Симо Кобурготски, и бандата от професори, леката и юпита внесените от Англия.
Малоумници и лакеи в БГ много, но в П-К такъв малоумник не бях срещал.
НЕ СРАМИ ГРАДА БЕ!
цитирай
15. royalist - homosexualni komunisti
03.04.2009 18:50
Монархистъ, недей да си правиш труда да им отговаряш на тези безграмотни отрепки, които лягат и стават с поклони пред портретите на Пут(к)ин или знамето на САЩ. Или прибират по 30 сребърника от Израелското посолство.
Както много пъти съм казвал- републиканството в България е кауза за наивници или продажници. Точка.
цитирай
16. ok3223 - Ето
04.04.2009 10:21
едно изкопаемо, умърсило българския език с една отдавна забравена дума-роялист.
В 21 век да си такова изкопаемо, те дефинира ясно като математичска аксиома не само като безграмотна и слабомозъчна отрепка, а като класически интелектуален малоумник.
Това значи, че си минал през историята като плужек и не си разбрал нищичко от нея.
Това значи, че за теб Фердинанд и Симо Кобурготски са богове..
Това знач, че си българска монархическа отрепка.
цитирай
17. анонимен - Смях!
04.04.2009 11:02
Първо, мизернико, аз съм с 2 висши образования и то не от Североизточния филиал на Югозападния унверситет като повечето апологети на републиката. Имам достатъчно понятие какво се е случило за 60 и малко години "републиканска" история на Родината- с една дума- МИЗЕРИЯ.
Второ, аз съм православен и за мен Бог е един и той няма общо с Кобургите.
Трето, през историята не съм "минавал" (в кое село говорите такъв развален български?), но съм чел достатъчно за да знам, че и 100 републикански политици нямат мъжеството на един убеден монархист, да не изброявам кои- и от българската, и от чуждоземната история.
Опити да ме зариеш с нонсенс характеристики като "безграмотна и слабомозъчна отрепка" (все едно може да има грамотна и силномозъчна) и бездарни съчетания като "класически интелектуален малоумник" (има ли "авангардни" такива- или ти си един от тях?) само показват типичната републиканска начетеност- широка, но повърхностна.
По- добре не пиши. Излагаш се. Излагаш и републиканците, макар те доста да са изпаднали вече. Имаш си Гоце, Станишката, Доган, Обама, мумията на Ленин и знамето на Израел - кланяй им се, служи им и живей в блаженото си мисловно бунище, наречено "републиканизъм".
цитирай
18. ok3223 - Г-н Монархисте
04.04.2009 17:57
Бг е на това положение от недоучени отрепки модел Симо Кобурготски. А че си монархическо изкопаемо в 21в. те дефинира ясно. ДЕГЕНЕРАТ. Един нормален интелигент не може да е монархист. Само човек със занижени мозъчни функции може да падне толкова ниско.
Но,това си е твой проблем. Такива като теб са нелечими.
Не съм слабограмотен и много е вероятно, ако се съди интелекта, които показваш, много по образованот теб. Това е без значение. Самия факт че си монархист, както писах и преди,те определя като недоучена отрепка.
цитирай
19. monarchism - Ако се съди по интелекта, ок някой ...
04.04.2009 19:58
Ако се съди по интелекта, ок някой си, изобщо не можеш да се сравняваш с Роялист. :)

Апропо, ти комуняга ли си, та толкова много защитаваш мизерната, комунистическа република, която болшевишките пияници ни натресоха...?

Или поредният сбръкан либерал - космополит, който се чувства "подтиснат" като жалък хомосексуалист, при едно монархическо управление?

Кажи си, все пак да знаем от коя страна на барикадата си. Не, че не е ясно, че си пълен левичар... :)

Перник може да е всичко, но не и монархически град. Тук винаги ще са "на мода" пролетариите и комунягите. Не ме бъркай с мнозинството. Може да живея в този град, но рода ми няма нищо общо с Граово. :)
цитирай
20. royalist - е много е смешно, вервайте ми ;)
05.04.2009 08:06
Направи ми впечатление настървението с което тази републиканска персона се опитва да ни изкара прости, monarchism. Навремето така Жан Виденов наричаше протестиращите пред НС "лумпени". Явно другарят ок3223 има здрава марксическа закалка, която трудно прикрива (помните ли, имаше една постановка в "Капиталът"за "лумпенизирания пролетариат", дето не разбирал нуждата от революция?).
Знаете ли, имате проблем с доказателствената част. В 21 век точно монархиите постигнаха по- справедливо общество- погледнете в Европа например. Едни Великобритания, Швеция и Норвегия, че и Испания са в пъти по- проспериращи от някакви си Франция, Германия и Финландия.
Второ, стига гризахте темата за Симеон Втори. Той никога не е управлявал като монарх- като дете имаше регенти, а като приемиер управлява според сбърканата ни постсоциалистическа конституция. Така че примерът с него е неприложим. "Нерде Ямбол, нерде Стамбул"?
Трето- защо мислите, че можете да ме обидите с "едно нормален интелигент не може да е монархист"? Благодарен съм на Бога, че не съм станал интелигент тип Иван Гранитски (или Светлинчо Русев-одъртелия любовник на "непрежалимата" Людмилка и верен кадър на ДС, съсипал нялколко поколения таланти) и всеки път да подкрепям Гоце Седефчов "от името на интелигенцията" в кампаниите му за президент на това- онова. Не, благодаря, дядо ми беше царски офицер и ме е учил, че човек трябва да си пази честта. В този ред на мисли- по-добре "недоучена отрепка", отколкото "титан на мисълта" в сегашното социалистическо общество.
И пак ще Ви посъветвам- не пишете, другарю. Вашето време мина- "комунизмът си отиде", а сега ще го последва и либерализмът. Републиката е изживяла времето си и в България. Дневният ред е друг и да въздавате хвала на мъртви политически идеи и структури си е чиста некрофилия. Но както казал навремето Теодор Адорно (не че ще ви питам знаете ли кой е, за Вас богове са сигурно безродственици като Юлия Кръстева и Цветан Тодоров) - “некрофилията е последна, решителна фаза на перверзия.”
цитирай
21. ok3223 - Яааа...
06.04.2009 10:59
роялиста се ободи. Имаме добра поговорка "Гладна кокошка просо сънува". Само мъжка кокошка може да сънува монархии в 21в. Мъжка кокошка-петел- с кокоши ум. Глей какво сънува потомствения царедворски изтърсак. И сочи "примери".
Мисли на типичен интелектуален дегенерат, който нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил.
И няма да научи. Само дървен балтон ще укроти монархическите му мании.
Не съм и няма да ставам НЕКРОФОР и да погребвам монархически отрепки.
Историята и цивилизацията е погребала монархизма, и ще допогребе и останките жалки от него.
А монархическите откачалки са и ще си останат екзотиката на цивилизацията.
цитирай
22. monarchism - Ок, в България привържениците на ...
06.04.2009 23:26
Ок, в България привържениците на републиката са били комуняги и дружбаши, а в днешно време сбърканите либерали - демократи, лъжеантикомунисти. :)

С това смятам, че темата "за" или "против" монархията се изчерпва. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092355
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни