Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 14:39 - Европейска армия - мечта или реалност?
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 6733 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 11.06.2009 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В българското политическо пространство идеята за обща Европейска армия не се коментира много. Преди една седмица дори, в разгара на еврокампанията, не чух нито един политик да изкаже мнение за бъдещата сигурност на Европа. Естествено, това идва да покаже ниското качество на политическия ни елит, създаден от още по-долнокачествената БКП и нейния железен юмрук – ДС....но това е друга тема.

  Като човек, който се занимава с геополитика, поемам ангажимента да дам началото на дискусия за Европейската армия, един феномен, който съвсем спокойно може и трябва да преобърне досегашния мондиалистичен модел на развитие на ЕС.

  Европейска стратегия за сигурност „Сигурна Европа в по-добър свят” е приета през 2003 г. Тя дефинира съвременните заплахи пред сигурността на ЕС и бележи стратегическите приоритети на съюза в условията на новите глобални предизвикателства. Европейската стратегия за сигурност определя ЕС като глобален актьор с ново политическо ниво на амбиция - по активен, с повече способности, с по-съгласувани действия. През май 2004 г. министрите на отбраната на страните-членки на ЕС одобриха нов план за развитие на военните способности на Съюза известен като Приоритетна цел 2010 на ЕС (ЕU Headline Goal 2010), който бе ратифициран от Европейския съвет в Брюксел през юни 2004 г. Той предвижда държавите-членки на ЕС да бъдат способни до 2010 г. да предприемат бързи и решителни действия по целия спектър от операции по управление на кризи, заложен в Договора за Европейския съюз.

  Приоритетна цел 2010 на ЕС дава основните параметри на развитие на военните способности на ЕС в съответствие с Европейската стратегия за сигурност.

Съобразно нея страните-членки на ЕС се ангажират:

1. През 2004 г. да установят гражданско-военно звено към Военния секретариат на ЕС (civil-military cell), който да може бързо да организира дадена операция – завършен проект.

2. През 2004 г. да създадат Европейска агенция по отбрана (European Defence Agency) – вече създадена -  http://www.eda.europa.eu/;

3. До 2005 г. да въведат и използват обща координационна система за стратегически транспорт (strategic airlift) с оглед до 2010 г. да постигнат пълна ефективност за стратегическо транспортиране по въздух, земя и море на предстояща операция – завършен успешно през 2006 г. под германско водачество - http://www.faqs.org/abstracts/Military-and-naval-science/NATO-and-EU-strategic-airlift-initiative-successfully-concluded-under-German-leadership.html

4. До 2007 г. да постигнат пълното развитие на бързо разполагаемите бойни групи на ЕС (EU Battlegroups) – този проект е завършен на 01.01.2007 г. България е представена в т.нар. “Балканска бойна група” (HELBROC), заедно с Гърция, Румъния, Кипър, плюс военни части от Словения. -

 image

http://en.wikipedia.org/wiki/Balkan_Battlegroup

5. До 2008 г. да разполагат със самолетоносач със съответното авиационно крило и военноморски ескорт;

6. До 2010 г. да развият напълно командната структура на Европейското въздушно транспортиране;

7. До 2010 г. да подобрят всички нива на провеждането на операция под ръководството на ЕС чрез подходяща съвместимост и мрежови връзки на цялото комуникационно оборудване и на наземните и космически базираните средства;

8. До 2010 г. да са готови да отговорят на възникнала криза с адекватни действия от целия спектър на антикризисните операции;

9. До 2010 г. да разработят количествени признаци и критерии, които националните сили и средства, декларирани за Приоритетна цел 2010, да покриват в областите развръщане (deployability) и обучение (training).

Новините не са добри за повечето либерали.  :)

Продължавам.

 С оглед на сътрудничеството между европейските страни, ЕС разработва своя програма за обмен на млади офицери. Текст от МО:

  “Европейската инициатива за развитие на обмена на офицери в начална военна подготовка за придобиване на военно образование (в духа на Еразъм) (Initiative europeenne pour les echanges de jeunes officiers, inspiree d’Erasmus) е френска инициатива, предложена през 2008 г. Целта й е укрепване на способностите на европейските армии да работят заедно чрез задълбочаване на сътрудничеството между военните университети, обмен на курсанти и осигуряване на форум за специализирано военно обучение и образование в сферата на ЕПСО. Декларацията, обявяваща официално старта на инициативата бе приета от Съвета общи въпроси и външни отношения на 10 ноември 2008 г.”

  Чудесна новина, особено за пияндурското “българско офицерство”, което ни завеща Сесесере.

  Силен тласък за създаването и утвърждаването на Европейска армия ще бъде сателитния проект на Европейската космическа агенция и ЕС – “Галилео”. Една навигационна система, която много вероятно ще бъде по-добра от американската GPS, камо ли от руската – ГЛОНАСС. “Галилео” ще бъде съставен от 30 спътника (съпоставимо с 24 за GPS), разположени в 3 орбитални равнини, по 9 спътника, плюс 1 резерва (сравнимо с GPS – 6 равнини по 4 спътника) и най-важното, ще имат наклон на орбитата от 56 градуса спрямо равнината на екватора и на височина 23 222 км над Земята. Ако всичко това се изпълни, навигационните сигнали на системата ще могат да обхванат географски ширини до 75 градуса на север, нещо от изключителна важност. На територията на Европа ще бъдат изградени два Контролни центъра и 20 измервателни станции. До края на 2009 г. ще бъдат пуснати в орбита 4 оперативни спътника. До 2011-2012 г. се очаква пълният спътников пакет да заработи.

  В момента Европейските въоръжени сили ползват услугите на НАТО и GPS, при спътниковата навигация.

  Тук е уместно да отбележа, че в момента, в ЕС има по-многобройни военизирани части, в сравнение с Европейските бойни групи.

Такива например са EUROFOR –  image

http://www.eurofor.it/

Изградени са от военизирани части на 4 държави от ЕС – Франция, Испания Португалия и Италия. Формират защитата на т.нар. “Западен ЕС” (WEU). Имаха мисии в Косово, Чад и Централноафриканската република.

Друга много интересна група са Eurocorps - 




 image

http://www.eurocorps.org/

Изградени са от военизирани части на 5 държави – Белгия, Франция, Германия, Испания, Люксембург. От 2009 г. Полша праща войници в Eurocorps. Армията наброява 60 хил. много добре обучени войника. Води мисии в Босна, Косово и Афганистан. Тревожно явление за много либерали и комунисти е факта, че за първи път от ВСВ насам, Германия води войни извън пределите на Европа.

Макар да не са точно армия, все пак ще спомена също и EGF - The European Gendarmerie Force - 

  image


http://www.eurogendfor.org/ .

Изградени са от части на Френската жандармерия, Италианските карабинери, Португалската национална републиканска гвардия, Холандските кралски маршали и Испанската гражданска гвардия. За момента Европейската жандармерия е изградена от 1000 души и 2300 в резерв.

Хубаво ще е да се проследят операциите на Европейските сили - http://en.wikipedia.org/wiki/ESDP_missions


В заключение, с оглед на новите геополитически предизвикателства (РусТурАн), съюзът между ЕС и Сащ трябва да продължи, а проекта за Европейска армия да бъде готов до няколко години.




Едно интересно клипче, което съпоставя ЕС на Сащ:

 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monarchism - Няколко интересни линкчета: ...
11.06.2009 14:45
Няколко интересни линкчета:

http://www.youtube.com/watch?v=3qSOmKvZhek&feature=channel_page - EUFOR ARMY

http://www.youtube.com/watch?v=jWh3GGOwhkI&feature=channel_page - European Army - Bastille Day - Paris July 14th. 1:06 - българската рота.

http://www.youtube.com/watch?v=MXbHkkD1jh4&feature=channel_page - EUFOR - European Union Force

http://www.youtube.com/watch?v=DcDtnuk_7Dk&feature=channel_page - EuroCorps, Army of the Europa Alliance.
цитирай
2. theman - Monarchism
11.06.2009 20:48
В клипчето EU vs. USA много интересно ми стана сравнениеto между европейскиte и американски оръжия. Къде се произвеждат европейските оръжия? Знаеш ли нещо по въпроса?
цитирай
3. monarchism - theman, европейските оръжия и м...
12.06.2009 11:52
theman,

европейските оръжия и машини си се произвеждат в Европа и се ползват само от европейски държави. Например ултра-проходимият джип Мowag eagle се произвежда от Швейцария и се ползва само от Швейцария, Германия и Дания; изтребителя Eurofighter Typhoon се ползва само от въздушните сили на Великобритания, Испания, Германия и Италия. Много от оръжията обаче се продават в страни от Третия свят, но се произвеждат само в ЕС.

Европейските оръжия и машини не остъпват по нищо на американските, а това е чудесно за нас и твърде лошо за мюсюлманските страни Русия, Турция и Иран. :)
цитирай
4. nkf - Наистина тези данни са не само ин...
13.06.2009 12:23
Наистина тези данни са не само интересни, но и обнадеждаващи.Обаче,струва ми се, доста тромаво се изпълнява този проект.Според мен ще минат поне още десет години,докато европейската армия придобие някакъв окончателен вид.Все пак в Европа средите,които са силно антимилитаристични не са никак малко и имат политическо влияние и при всеки удобен случай ще спъват проекта.
цитирай
5. monarchism - Ключов момент за Европейската а...
13.06.2009 13:44
Колкото и антимилитаристични сили да има, всички развити страни в ЕС участват в Eurocorps, EUROFOR и т.н. На миналите вече европейски избори, десницата отбеляза напредък, за разлика от левичарите и либералите.

Много важно ще бъде кой ще е новият канцлер на Германия. Ключов момент също е приемането на Лисабонския договор от всички европейски страни. Ако това стане, сигурен съм, че до 2012 г. Европейската армия ще бъде факт.
цитирай
6. sparhawk - е аз съм либерално настроен
17.06.2009 11:18
и нямам нищо против обща европейска армия, нито имам нещо против европейската десница. И аз мисля, че ще има единна мощна професионална европейска армия. Може би не скоро, но ще има.
цитирай
7. monarchism - Там е работата, че Европейската ...
17.06.2009 13:58
Там е работата, че Европейската армия не може да се изгради на либерални принципи. Задължително е връщането към традиционните консервативни ценности.
цитирай
8. sparhawk - е това вече си е ваше мнение
18.06.2009 10:27
за мен армията трябва да пази демокрацията. Вие, разбира се, едва ли мислите така, но хубавото на демокрацията е, че и хора като вас имат право да си кажат мнението :)
цитирай
9. monarchism - Армията може да пази и Царството и ...
18.06.2009 15:55
Армията може да пази и Царството и демократичната република и комунистическата република. Това не е важното в случая. Важното е, че чрез либералните принципи не може да се изгради свястна армия. Кои ще бъдат войниците в тази армия? Метросексуалните "мъже", които си скубят веждите? Педерастите и лесбийките? Негрите от Африка? Еднодетните семейства? Феминизираните жени?

Разбрахте ли какво имам предвид?
цитирай
10. sparhawk - По принцип
18.06.2009 16:55
най-големия военачалник, хайде, един от най-големите, се води обратен - Сашо Велики :) Това според историци е било разпространено в елинската и македонската фаланга. Дали тезата е вярна, според мен не може да се спори, тъй като едва ли някой е светил на хората, но е факт, че гърците, които не са се възмущавали чак толкоз на това, са омели силно консервативните перси :) Но иначе, много ясно, че един войник едва ли е редно да си скубе веждите. Той затова е войник. Плаща му се да пази, а не да си скубе веждите. Но аз лично си имам една теория, която граничи с фантастиката, но съм убеден, че след няколко десетилетия ще се осъществи - машините ще се превърнат в основна сила на армията. Вече наблюдаваме безпилотни самолети, които воюват с голям успех, една дори помете някакъв виж терорист от ал-кайда. Като нищо не след дълго ще има и бойни роботи - след като вече има готварски, защо не?
И тогава принципите ще са много прости. Машините ще изпълняват командата да пазят всеки в западната цивилизация - бил той либерал или консерватор.
Ако ви се струва теорията ми прекомерно фантастична, извинявам се за спама.
цитирай
11. анонимен - http://www. youtube. com/watc...
18.06.2009 17:30
http://www.youtube.com/watch?v=n5gFhQSO_Hk&feature=rec-HM-rev-rn
цитирай
12. monarchism - sparhawk, изобщо не вярвам Алек...
18.06.2009 17:53
sparhawk,

изобщо не вярвам Александър Велики да е бил педераст. Кои са тези гърци, дето са разбили персите? Думата "грък" започва да се използва едва през 18-19 век с развитието на Мегали идеята.

Еми, фантастична е тази теория. Най-малкото ще струва прекалено много. Намалете малко холивудските филми. Няма кой да пусне такива роботи в действие, а ако това стане, то ще бъде в подкрепа на редовите войници, но не и изцяло да бъдат заместени. Засега Европейската армия се развива по стария изпитан модел.

ЕС не е водил война от ВСВ насам, но благодарение на либералния модел на развитие в момента Европа е с най-застаряващото население в света. Традиционният, християнски модел на развитие на европейските нации е заменен с либерален, вече не се знае в едно семейство кой е главата и кой не; отрича се правото на жената да ражда и да бъде майка и се заменя с правото и да прави кариера; тотална развратност и свободия; отдалечаване от Християнството и заменянето му с някакви хуманистични догми и прочее.

За това пиша, че за да може да просъществува Европейската армия и Европейската цивилизация въобще, ще трябва порочния мондиалистичен модел на ЕС да се ликвидира.
цитирай
13. sparhawk - ами аз
18.06.2009 18:33
не мисля, че някой отрича правото на жената да има деца. Просто вече не е задължена и има право да си гони и живота. Ако вие смятате, че това е лошо, както и хуманистичните идеи, за пореден път имаме коренно различно мнение. Поздрави!
цитирай
14. monarchism - Еманципацията и феминизмът са о...
18.06.2009 18:41
Еманципацията и феминизмът са основните оръжия за разрушаването на патриархалното семейство.

Хуманистичните идеи са в разрез с Християнските. Точно така, лоши са.

Моето разбиране за света е пречупено през Християнския мироглед, няма как две подобни антихристиянски течения да са ми приятни, нещо повече - категоричен противник съм на подобни явления.
цитирай
15. sparhawk - е
18.06.2009 19:07
няма лошо да има различни мнения. Стига да се уважава правото на другия да не мисли като теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2093453
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни