Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 11:18 - Фашистка Италия и Царство България
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 1588 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.08.2009 11:19


"Мнозина български висши офицери бяха получили още преди войната образованието си в италиански военни училища. Българският генерален щаб многократно бе изразявал желание да изпрати офицери в италиански военни училища и специално в артилерийската и пионерна школа в Торино. В началото на 1927 в Рим пристигна директорът на българската авиация със задача да установи контакт с ръководителите на италианската авиация и да обсъди някой въпроси, между които и за приемането на български летци в Италианската авиационна академия. Пред Г.Радев (очевидно въпросния директор на българската авиация) Мусолини изказа опасение, че след няколко години България ще остане без офицери с висше военно образование и препоръча в италианските военни училища да постъпват българи под формата на изучаване на италиански език. Подобно мотивирано искане бе изпратено от България.
Задачата бе да се намери форма, която явно да не противоречи на Ньойския мирен договор. От 1929 български офицери ежегодно постъпваха в италианските военни академии.
Италия оказваше съдействие и за въоражаването на българската войска. През 1928 английското разузнаване разкри една крупна доставка на датски картечници "Брандт" за България. Вдигна се голям шум. По всяка вероятност доставката бе направена с италианско посредничество. Няколко месеца по рано българското правителство бе поискало от Италия да му достави пряко или чрез посредници 2500 картечници и друго оръжие, мотивирайки се със заплашителното поведение на Югославия. Началникът на Генералния щаб предупреждаваше че в случай на югославско нападение българската войска би могла да се съпротивлява два, четири или най много шест дни. През есента на същата година английското разузнаване разкри за доставката на нова крупна пратка датско оръжие за България.
Италианската индустрия участваше в различни търгове, провеждани от военното министерство. През декември 1928 три доставки на стойност 22 мил лева. Фирмата "Тедески" получи доставката на кабели на стойност 5 мил лева. Друга италианска фирма получи две доставки на гилзи на стойност 17 мил лева.
Поддържаха се и връзки чрез лични посещения. За Италия замина заместник-директорът на оръжейната фабрика в Казанлък полковник Бойчев. През пролетта на 1929 италианска хидропланна ескадрила начело с ген. Балбо посети България. Посрещането бе особено топло. Речта на Балбо в която той обяви, че "пламъкът, който грее в България , ще бъде подкрепен от мощния огън на фашистка Италия" предизвика много коментари, особено в румънския печат. През есента на 1930 на посещение в България бяха италиански летци.... В началото на 1931 Пиачентини (италианския посланник в България) със задоволство отбелязваше успехите постигнати във военно отношение; италианският тактически устав, преведен от военния министър генерал Бъкарджиев (завършил в Торино), се изучаваше във всички поделения;25 български офицери учеха в италиански военни училища и академии;италианската военна индустрия осигуряваше по голямата част от доставките за българската армия."
"През 1932 бе сключена сделка с фирмата "Ансалдо" за доставката на оръдия на стойност над 360 мил лева, а с фирмата "Павезе" за доставка на телефони. Нова група български летци под формата на летци от гражданската авиация постъпи в италиански военни училища.
В началото на 1933 ген. Вълков (български посланник в Рим) изложи пред барон Алоизи-началник на кабинета на Мусолини, катастрофалното положение на българската войска във военно отношение и апелира към италианското правителство да се ускорят преговорите задоставка на оръжие и муниции. Мусолини нареди да се улесни сключването на договор.
Година по късно Вълков пак помоли за съдействието на Мусолини по доставките за българската войска. Но Мушанов уведоми италианските представители, че предвидените поръчки от "Ансалдо" ще бъдат ограничени, за да не се поощряват онези среди, които обвинявали Италия, че иска да обвърже българската политика. По този повод ген Бакърджиев изрази недоволството си от мекушавостта на правителството и от илюзиите на Мушанов и Кисьов че ще получат отстъпки в Париж. Впечатлението в Рим бе крайно неблагоприятно и това бе показано по най категоричен начин. Блоковото правителство се стресна, побърза да одобри сделката с "Ансалдо" (очевидно тази за която се говори по горе за доставка на оръжие и муниции), а последваха и нови големи поръчки..."

www.traditsia.com/forum/showthread.php


Тагове:   офицерство,   Мусолини,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2101522
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни