Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2012 16:43 - Славянофилство и марксизъмъ
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 7077 Коментари: 12 Гласове:
14

Последна промяна: 09.01.2012 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Блестящъ текстъ на проф. Асенъ Кантарджиевъ, валиденъ и въ днешно време, особено сега, съ набиращитѣ сила евразийски мѣраци на другаря Путинъ. 



image

 Проф. Асенъ Кантарджиевъ, лидеръ на РНБ - Ратничество за Напредъка на Българщината; министъръ на вѫтрешнитѣ работи въ Националното задгранично правителство въ Виена. 




     Главната ось на народния фронтъ изобщо е марксизмѫтъ въ лицето на комунизма и на социалдемократизма. Около нея обединяватъ усилията си въ чужбина другитѣ „демократични“ елементи. Въ България обаче, народниятъ фронтъ има още единъ и то много мощенъ съюзникъ въ лицето на славянофилството. Докато всеславянската идея се използува отъ така нареченитѣ славянски държави за реални политически цѣли, българинътъ се е отдавалъ на тази идея до самозабрава, като е стигалъ често пѫти до родоотстѫпничество. Имаме и съвсемъ новъ примѣръ. Докато Прага очакваше спасение отъ Москва, тя бѣше крайно панславянска. Но щомъ като Русия се оказа безсилна да и помогне при разглобяването на Чехословакия, Прага се обърна къмъ Германия. Защото хората иматъ реалнополитически цѣли. Болшевишкиятъ печатъ пише често и открито за начина, по който трѣбва да се използува всеславянската идея. Тя се смята отъ третия интернационалъ като мостъ къмъ интернационализма. Отмѣсти ли се единъ националистъ отъ панславянската позиция, той билъ наполовина вече подготвенъ да стори и следната стѫпка, къмъ интернационализма. Отъ друга страна, онѣзи българи, които въ своята политическа еволюция отпадатъ отъ интернационализма, но не могатъ още да отидатъ до националната линия, отстѫпватъ и се укрепятъ на панславянската линия.

    По такъвъ начинъ славянофилството представлява у насъ, отъ една страна, междинна позиция къмъ интернационализма, а отъ друга страна – първа отстѫпателна позиция отъ него. И отъ дветѣ посоки се стичатъ у насъ върху билото на славянската позиция все повече и повече хора безъ национално съзнание. А като се вземе предвидъ политическата наивность и утопизма на българската лъжеинтелигенция, както и усилената пропаганда на „славянски“ държави, става ясно, че този процесъ взема неусѣтно наистина опасни размѣри. Народниятъ фронтъ въ България има значи единъ чисто нашенски, много мощенъ съюзникъ – славянофилството. То се използува едновременно отъ комунизма, отъ социалдемократизма, отъ продадената градска дружбащина, ту въ полза на третия интернационалъ, ту въ полза на тази или онази „славянска“ държава, но все въ полза на народния фронтъ за рушене на българското национално съзнание.

    Могатъ да се зададатъ много интересни въпроси. Защо романски народи, като френци, италианци и испанци, които и по езикъ, и по кръвь, и по култура сѫ по-еднакви отъ славяногласнитѣ народи, не сѫ обхванати отъ подобенъ панроманизъмъ? Защо нашето еврейство така горещо подкрепя панславизма и интегрализма? Защо главно бивши и сегашни марксисти пълнятъ нашитѣ славяносближенски дружества? Защо членоветѣ на тѣзи дружества сѫ или ставатъ републиканци? Коя друга славяногласна страна допуща у дома си подобно нѣщо? Отговоритѣ на тѣзи и на други подобни въпроси сѫ много поучителни.

    Освѣнъ това, има и други странни факти: Ние принадлежимъ къмъ славянската езикова общность, на която сме най-много дали, но само ние се чувствуваме нейни безусловни длъжници. Ние сме доосвободени отъ Русия и затова българинътъ питае благодарность; но само ние отъ всички славяногласни, които сѫ освободени отъ нея, недоразличаваме руския народъ отъ третия интернационалъ. Не ние имаме славяногласни малцинства, но само ние се самоизгаряме въ „филство “.

   Талмудическиятъ марксизъмъ завари следъ възникването си другитѣ народи укрепнали и то, както национално, така и държавно. А насъ той застигна всрѣдъ младенченската пуберитетна възрасть и затова ни най-силно повлия. Въ сегашнитѣ си отстѫпателни сражения той има у насъ особена подкрепа отъ панславизма на съвременнитѣ наши „юдействуващи“. Затова „народниятъ фронтъ“ е у насъ и по-дълбокъ, и по-широкъ. Ето защо и отстранението му и разтопяването му изискватъ по-други срѣдства, приложени съ прабългарска безусловность.

Проф. Асенъ Кантарджиевъ

 
  Съ съкращения, изъ статията „Марксизъмъ, панславизъмъ, народенъ фронтъ и България“, публикава въ списание „Проломъ“, бр. 1, 20 ноемврий 1938 г.




Гласувай:
14



1. dimenzed - Наистина много добре казано! Ако не ...
09.01.2012 16:54
Наистина много добре казано! Ако не се лъжа, проф. Александър Цанков също участва в задграничното правителство във Виена.
цитирай
2. monarchism - Наистина много добре казано! Ако не ...
09.01.2012 16:57
dimenzed написа:
Наистина много добре казано! Ако не се лъжа, проф. Александър Цанков също участва в задграничното правителство във Виена.

Да, проф. Цанков е министър-председател на Задграничното правителство и министър на войната.
цитирай
3. raders - Окей, мъдри са тези приказки, ама ...
09.01.2012 17:20
Окей, мъдри са тези приказки, ама ако си въобразяваш, че можеш по такъв начин да възкресиш този архаичен правопис, много се заблуждаваш. Живота си тече и много неща просто се променят. Пожелавам ти дълъг живот, но в момента, в който склопиш очи, няма да има кой да се бори с вятърните мелници.
цитирай
4. monarchism - Окей, мъдри са тези приказки, ама ...
09.01.2012 17:39
raders написа:
Окей, мъдри са тези приказки, ама ако си въобразяваш, че можеш по такъв начин да възкресиш този архаичен правопис, много се заблуждаваш. Живота си тече и много неща просто се променят. Пожелавам ти дълъг живот, но в момента, в който склопиш очи, няма да има кой да се бори с вятърните мелници.

Начини за поправяне на неправдите много.
Защо си мислиш обаче, че съм единствен? :)

Повече за Националната културна катастрофа - http://monarchism.blog.bg/politika/2011/08/09/pogromyty-nady-bylgarskiia-pravopisy.798941
цитирай
5. germantiger - ...
21.01.2012 20:53
Русофилството е:

- най-извратеното филство защото то започва с любов към големия-руския от малкия-българския

- русофилството поставя в основата собствената слабост и немощ на българина като комплекс и иска да се реализира като друг-голям, чужд и руски

- русофилството е любов, обикновено другото филство в България се основава на нечии други постижения било германски в армия, наука, философска мисъл, било франкофонство в музика, литература, било "имагинерно" и отвлечено американско или англофилство покрай адам смит, банките и икономиката

- казвам, че РУСОФИЛСТВОТО Е ЛЮБОВ КЪМ ДРУГ, НЕ КЪМ СЕБЕ СИ, А ВСЯКО ДРУГО ФИЛСТВО КЪМ ЗАПАДЕН НАРОД Е ОСНОВАНО НА УВАЖЕНИЕ!

РУСОФИЛА ОБИЧА, А "ЗАПАДНОФИЛА" УВАЖАВА!

- НЯМА ПО ЖАЛКО ФИЛСТВО ОТ ТОВА КЪМ РУСИЯ, ТО Е СЕБЕОТРИЧАЩО, КОМПЛЕКСАРСКО И МАЛОБЪЛГАРСКО, ТО Е ИЗВРАТЕНО!
цитирай
6. feldmarschall - Смерт!
22.01.2012 13:13
Смерт славянами!
цитирай
7. nkf - Описаният проблем е актуален и д...
23.01.2012 19:34
Описаният проблем е актуален и днес ,е само някои названия леко са попроменени,но същността не.Между другото,за да са по-ясни нещата, въпросното "славянофилство" би трябвало да се замени с русофилия.А русофилията не е нищо друго освен национално предателство.Де що има русофил в България,все е майкопродавец.
цитирай
8. анонимен - Напразни блянове
24.01.2012 18:05
Разни мъдрувания днес не вършат работа. Доктрината със славянофилството е отредена на българския народ от св. братя Кирил и Методий - създатели на църковно-славянския език, Паисий Хилендарски е писал "История - славяноболгарская", в мемоарите си Стефан Цанев заяви: - "България е център на славянството". Само разни конспиратори и фенове на жълта литература си измислят разни псевдо-български истории за "арийският" произход на българите но тези теории за тяхно нещастие не хващат декиш. България си е славянска страна. Но нищо, напразните надежди на някой хора никога не умират. ;)
цитирай
9. monarchism - Анонимен, ще трябва да измислиш ...
24.01.2012 22:06
Анонимен, ще трябва да измислиш нещо правдоподобно в защита на незащитимата си теза. Това, което си написал е най-малкото несериозно. Естествено, сигурно те опиянява "славянска" гордост, но в крайна сметка родолюбието не е за всеки.
цитирай
10. samvoin - Интересно ми е от кога "фен...
15.02.2012 17:36
Интересно ми е от кога "феновете" на Израел, взеха да "възпяват" в блоговете си такива които са се борили срещу създателите на тая кочина и са изобличавали племето - секта, което я обитава?
Странни метаморфози.
Шизофренията е велика сила...;)
Как ли би се гушнал днес Кантарджиев с теб, в защита на САЩ, Израел и Англия и в желание да се бомбардира единствената страна, изобличаваща най - голямата лъжа на 20 и 21 век - редом с "македонската нация", от която скоро ще има последици и за България?...
Както и да се възхищава на държава и правителства, тикащи в затворите германски националисти и холокост - ревизионисти, а да обявява за "недемократични и тиранични" тия които им противостоят...
цитирай
11. анонимен - Псевдо-родолюбец
22.02.2012 15:23
"Родолюбието не е за всеки." - страхотен цитат
цитирай
12. shtaparov - Последното изречение най- много ми хареса
02.03.2012 00:59
А общността на марксизма със "славяните" е общност на огъня с бензина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092329
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни