Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2007 01:12 - Malleus Maleficarum
Автор: seth Категория: Други   
Прочетен: 5131 Коментари: 2 Гласове:
1



Malleus Maleficarum, издадена през 1486 г., е една от най - непопулярните книги писани някога. Това се дължи предимно на първичните позиции и възгледиq типични за Средновековието, които тя застъпва. Нейното предназначение е простичко - изготвена е да служи на инквизиторите като ги напътства в търсенето, идентифицирането и обезвреждането на вещици. Оттам водят началото си много от съвременните страхове, свързани с вещерството, както и представата ни за този зловещ занаят. Въпросите и отговорите в "тестовете" за вещерство са смятани за непогрешима истина, която не подлежи на съмнение. 
Докато Malleus Maleficarum не е широко известна книга в наши дни, то написаното в нея намира широко приложение и днес в някои християнски среди.
По време на написването на Malleus Maleficarum мнозина християни (послушници и теолози) са подлагали на съмнение съществуването на вещици и дори са смятали за еретици тези, които са се борили с това несъществуващо явление. Авторите на Malleus Maleficarum са се "погрижили" и за тях :"Дори във вярата има такива, които отричат съществуването на вещици. Тези хора, произлизащи от лоното  на  Католическата църква и отричащи твърдението за съществуването на вещици, манифестират и спасяват тази ерес." Издаването на Malleus Maleficarum приглушава до огромна степен тези гласове на разума. Книгата създава реална заплаха от обвинение в ерес всеки, който отговори отрицателно на въпроса : " Съществуват ли вещици?" Вярването, че вещици има и те са заплаха за християнството, съществува и до днес.Това в голяма степен се дължи на Malleus Maleficarum.Трябва да се отбележи, че много малко от "вещиците", които са били открити и изгорени, са отговаряли на всички условия, описани в Malleus Maleficarum. Размерите на разправата с вещиците не могат да бъдат изяснени. Според официалните данни, пазени от послушниците, едва около 1450 - 1700 вещици са били неутрализирани. Според популярни светски данни, в световен мащаб Инквизицията е взела между 600 000 и 9 000 000 жертви за 250 години. Всяка от тези цифри е стряскаща, като се има предвид, че почти всички жертви са жени. Огромната част от преследваните, обвинени и екзекутирани са от ясно дефинируеми групи - поети, евреи, цигани, възрастни. На практика всеки, който не отговаря на критериите за добър християнин е бил потенциален заподозрян. Пътят към поставянето на дамга "вещица" е бил кратък и обикновено е имал унищожителен ефект.
Длъжни сме да отбележим, че Malleus Maleficarum е продукт на своето време. Науката е започнала да прави първи плахи стъпки.На практика всяка непозната болест е била приписвана на магичните действия на вещиците. такъв е бил начинът на обикновените хора да си обяснят света и ставащото в него. Malleus Maleficarum умело използва тази особеност и вкарва в съзнанието на хората необходимостта от принадлежност към  Католическата църква, като едновременно с това легитимира Инквизицията. Книгата не може да бъде обвинена пряко в създаването на Инквизицията и всички унищожителни за човечеството последствия от нея, но ролята й е повече от очевидна. Това прави Malleus Maleficarum най - кръвожадната книга в историята на човечеството, като на колана й висят стотици хиляди и милиони скалпове на невинни хора.Продължаването на ефекта на Malleus Maleficarum в по - новото време се свежда до смъртта на стотиците невинни хора по време на събитията в Сейлъм (Масачузетс) по време на Сейлъмските Вещерски Процеси, водени от английските заселници в САЩ.
В заключение... Не можем да кажем точно какъв е ефектът от Malleus Maleficarum в човешката история или в наши дни, но не можем да отречем, че книгата ни показва какъв е бил животът през Средновековието.


Тагове:   Malleus,   Maleficarum,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - за книгата
28.08.2008 11:10
Учудващо е колко малко хора са прочели статията и как няма нито 1 мнение по въпроса. Наистина това е една от малкото такива статии, за мое огромно съжаление, писани по въпроса за malleus maleficarum. Да не говорим, че изобщо няма информация за какво става въпрос. Наистина, в БГ, ни е подминала Инквизицията, но ако има хора, които се интересуват от този въпрос и по-специално-от malleus maleficarum, както и ако някой знае от куде евентуално може да се набави книгата,моля да пишат на cute_devil@abv.bg Ще е чудесно, ако някой друг освен професорите по история проявява интерес към подобни четива!
цитирай
2. seth - Книгата можеш да си поръчаш
29.08.2008 00:32
от http://book.store.bg

На английски е, а цената - малко над 60 лв. с доставката от САЩ до дома ти.
Струва си, а обслужването е много точно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: seth
Категория: Други
Прочетен: 625743
Постинги: 280
Коментари: 272
Гласове: 4833
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Официалният блог на Pilcho
2. Сайтът на Flower
3. За всекидневно кликане!
4. Сайтът на Лили
5. Радио S
6. Сайтът на Джоуди
7. Погребения
8. Некролози
9. Как ще умреш? Разбери веднага :)
10. Разкопай гробовете и спечели!:) Игра:)
11. Давут Гюлоглу
12. Библията
13. Футболните прогнози, които се сбъдват
14. Борат Сагдиев
15. Delikanli
16. Сайтът на Тони - изключително отзивчив футболен колекционер, който може да намери всеки мач, който е предаван по телевизията.
17. Блогът за автентична поезия
18. ЗАЯВЛЕНИЕ
19. КЛИКНИ ТУК!
20. Бруталната зона
21. Кликни тук и се регистрирай!
22. Африка на живо
23. Радио ПРАС! - само нови неща
24. Пилчова гора
25. Кога ще умреш? Разбери веднага!
26. Порталът на мъртвите германски актьори
27. Имате погребение, панахида, помен в Благоевград? Не сте от там? Изморени сте от път и скръб? Не се тормозете! В самите гробища има хотел! "Пилевски" - хотелът във вечността! Тренировка за отвъдното!