Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2009 11:44 - Държавна сигурност и Червеният "цар"
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 300855 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 12.04.2009 11:45


     По разкритие на Дарик Радио през 70-те г. на ХХ век Симеон два пъти посещава СССР докато е персона нон грата в България.

През 1989 г. Симеон е посетен тайно от началника на Шесто управление на Шести отдел на Държавна сигурност Димитър Иванов. Иванов заявява това в интервю в "Дневник" през м. април 2003 г. Срещата е била посветена на евентуално бъдещо участие на Симеон (тогава наследник на короната) в политическия живот на страната.

 

Според твърдението на Иванов докладът му за тази среща е бил много интересен, но е бил унищожен.

 

През 1996 г. Симеон дава знак за евентуално бъдещо участие в политическия живот на страната и посредством снимка с неколцина изявени български "политици" - всъщност агенти на ДС, сред тях на първо място Ахмед Доган. Като част от готвената инициатива е осъществена среща с Симеон и от страна на Любен Гоцев през 1996 г. Фактът на срещата първо е съобщен в интервю на Димитър Иванов за БТВ през юни 2003 г. Непосредствено след това в друго интервю Гоцев сам признава за срещата със Симеон през 1996 г. - която също така е била посветена на евентуално бъдещо участие на Симеон в политическия живот на страната.

 

Кой е Любен Гоцев?

"Той е един от малцината посветени в унищожаването на досиета през зимата на 1990 г., благословено от вътрешният министър ген. Атанас Семерджиев. Тогава ЦК на БСП изпрати кадровия офицер от Първо главно управление на ДС в едно от най-важните министрества - МВР. Той оглавява и комисията, която през януари 1990 г. има за задача да прочисти министерството от всички компрометиращи заповеди от времето на министър Димитър Стоянов, както и цялата нормативна база, дала огромната власт на ДС. Благодарение на чистката на досиетата днес имената на повече от половината агенти на ДС са останали само върху картончетата в опосканите архиви. Във второто правителство на Андрей Луканов Гоцев стана министър на външните работи, а след това се ориентира към бизнеса. Той стана един от основателите на генералското движение в БСП, заедно с бившия директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов и последния началник на VI отдел на Шесто Димитър Иванов. През 1996 г. влезе в Националния приватизационен фонд "Св. Никола", а две години по-късно в управата на Международна ортодоксална банка със същото име. Днес 71-годишният генерал от запаса има участие в половин дузина фирми. През годините бизнесинтересите му се преплетоха с бившия депутат и шеф на "Селена холдинг" Асен Мичковски и директора на оръжейната фирма "Тератон" Младен Мутафчийски. През 1999 г. Гоцев стана член на Съвета на директорите на "Юкос петролиум България"-АД, трансформирана по-късно в "Нафтекс", чийто собственик Денис Ершов беше изгонен от страната за 10 години заедно с още няколко руски бизнесмени, сред които и Майкъл Чорни, като заплаха за националната сигурност."
http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=14666

"Любен Гоцев е не само много близък съветник на Симеон. Той също така е връзката между него и избора на една голяма част от хората в парламентарната група на НДСВ, в изпълнителната власт и изобщо в НДСВ. Свързаността с Любен Гоцев е в основата на кариерата на Бойко Борисов, на Петя Баракова, чийто бивш съпруг Венцислав Дорелов Славов е едно от подставените лица на Денис Ершов в страната, на Васил Василев, лидер на Асоциацията на работодателите, на Асен Ошанов, за когото има съмнения, че е работил за VI управление на ДС и който през октомври 2000 г. провежда срещи с Владимир Титов и посредничи при осъществяването на среща на Симеон Сакскобургготски с посланика на Русия. С Любен Гоцев чрез „Филимко" АД е свързан Даниел Вълчев, който чрез „А и В консултинг" и своята съдружничка Веселина Панова е свързан и с Емил Кюлев."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002 -
http://www.geocities.com/top100gafa/Pripiski/ATodorov.htm

 

 

 

В предаване на Дачков журналистът Иван Бедров заяви, че Симеон е признал пред него, че е посещавал СССР и че се познава отдавна с Евгени Примаков (който е бивш шеф на КГБ).

 

Кой кой е в Новото време?

Атанас Тилев (агент Румянцев)
"Шеф на “Дару финанс”, бивш собственик на фалиралата Банка за земеделски кредит, от 1997 в чужбина."
"Симеон ІІ е получавал хонорари и заплата от фирми с участието на банкера, известен у нас, че дължи на Банката за земеделски кредит 50 милиона долара. Банката се свързва с кръга "Орион" от времето на Жан Виденов. Самият Тилев пише, че Симеон ІІ е консултирал концерна ТАМПЕЛА, където е работил. Атанас Тилев е роден в Стара Загора. Баща му е бил окръжен прокурор. Завършил е немската гимназия в Ловеч. Близък приятел на Бриго Аспарухов, който според запознати е унищожил досието му на агент на Шесто управление. През 1981 г. немският вестник "Велт ам зонтаг" пише за Тилев, че е "живият микрофон на КГБ". Тилев е бил преводач на Тодор Живков. По-късно се жени за Кукка Мария, дъщеря на министъра на външните работи на Финландия д-р Кариялайнен. "
http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=7793

Николай Василев:
Бивш член на БКП, бащата Васил Василев е бивш шеф на военноморското ВКР през периода 1992 - 1996 г.

Милен Велчев:
Баща му е бивша номенклатура от Балкан, според слуховете притежаващ имот(и) в ЮАР. Брат му е зет на Стенмарк - някогашен член на Политбюро и дясна ръка на Огнян Дойнов.

Даниел Вълчев
"С Любен Гоцев чрез „Филимко" АД е свързан Даниел Вълчев, който чрез „А и В консултинг" и своята съдружничка Веселина Панова е свързан и с Емил Кюлев."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Даниел Вълчев фигурира като член на управителните тела или съдружник в над десет фирми, като голяма част от тях са свързани с интересите на банкера Емил Кюлев. Всъщност Вълчев и неговите колеги от кантората “Ей енд Ви консултинг” ООД вършат юридическата част от работата на Кюлев. Кандидат-депутатът присъства в бордовете на “Ривиера мениджмънт”, “Булстрад -живот”, “Аптечно Бургас”, “Аптечно Силистра”, “Слънчев ден”, в “Росексим банк” и няколко други фирми. Част от фирмите на банкера Емил Кюлев са регистрирани на същия адрес, на който е и адвокатската кантора на царския кандидат. Между тях е и фирмата “Аекс Фурлан България”, която според съдебните регистри “се управлява и представлява от Емил Кюлев и Михаил Черней заедно”. Преди изгонването на скандалния израелски бизнесмен двамата имаха общ бизнес. След като обаче собственикът на “Мобилтел” напусна страната, бизнесотношенията му с банкера бяха прекратени.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Иван Искров

Сред царските кандидат-депутати има поне още един явен приближен на Емил Кюлев - изпълнителният директор на Росексимбанк Иван Искров, който е трети в 24-ти избирателен район - София. Той е един от четиримата шефове на банката, които могат да я представляват заедно с Кюлев. Искров е изпълнителен директор и на “Застрахователно акционерно дружество Булстрад - Живот”.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Лидия Шулева:
Работила години наред с Мултигруп.

Димитър Минков

Ламбовски е една от най-спорните фигури, попаднали на първо място в листите на царя. За него определението “сикаджия” просто няма как да бъде избягнато. Димитър Ламбовски има незавидна бизнесбиография въпреки 32-те си години. Името му винаги е вървяло успоредно с това на хора от най-близкото обкръжение на бившата застрахователна компания СИК. Неговият бизнес път започва малко преди Първа източна международна банка да бъде купена от Младен Михалев-Маджо и компания. От регистрите на фирмите, в които е участвал, се вижда, че е стартирал като бизнеспартньор на Петър Ненков. Той беше в управителния съвет на Първа източна международна банка заедно с Ламбовски през 1993 г. Двамата участват и във фирма “Тераинвест” АД с няколко тогавашни синдикални лидери от КНСБ . По-късно Петър Ненков замина за Москва, а през 1995 г. загина при доста странна автомобилна катастрофа в руската столица. Дори и след смъртта за Ненков се носеха легенди, а името му беше забъркано с пране на пари от Първа московска банка и изчезнали тирове с цигари. След оттеглянето на Ненков от ПИМБ Ламбовски остава в управата й до края на 1999 г. Той е в управителния съвет заедно с тогавашния акционер в Интергруп и СИК Венцислав Стефанов. Димитър Ламбовски е и в управата на футболен клуб “Славия”, където акционер е небезизвестният Младен Михалев - Маджо. Ламбовски е прокурист на фирма “Интергруп - България” заедно със Стефан Николов. Последният стана популярен през 1995 г., когато СИК сложиха ръка на сините будки по спирките на столицата и се опитаха да поставят под контрол продавачите на вестници. “Интергруп - България” и “Интергруп енд партнерс”, където до 1999 личаха имената на Михалев, Красимир Маринов - Големия Маргин, Румен Николов-Пашата и всички останали членове на силовата застрахователна компания СИК са регистрирани на един и същи адрес в кв. “Витоша”, ул. 433 № 10. Шеф и на двете фирми е Таня Кукинска. От друга страна, Ламбовски е съдружник с ПИМБ в “Лизингова компания” АД.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Георги Петканов:
"Проф Георги Петканов е от юридическия факултет на СУ, председател на общото събрание в университета към 1999 година, когато се избира за ректор Боян Биолчев. Участвал е в създаването на частна английска езикова гимназия ПРОФ. ИВАН АПОСТОЛОВ (защо пък да не?).

Получихме следното писмо:

" Била съм студентка на Петканов. Беше декан на факултета, когато постъпих в него през 1991 година. Симпатичен човек е, с чувство за хумор. Естествено бил е партиец преди 10-ти ноември 1989 г., а си спомням, че на лекции казваше, че е може би единственият, който не се страхува да си признае, че е бил агент на Шесто управление на ДС. Сега, това може да е било поредна проява на чувството му за хумор, но знае ли човек? "
http://www.anti-tzar.hit.bg/imena/georgipetkanov.html

"Георги Петканов, освен че е свързан с Николай Камов чрез своя брат Тодор Петканов, който е един от лидерите на ПД „Социалдемократи", също е поддържал връзки със съпричастния към руските специални служби Александър Василиевич Бурданов."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Борислав Цеков
"Майката на Б. Цеков Лилия Цекова участва със Светлана Шаренкова и Еленко Божков (Българска партия Либерали) във фирма „Азалия - Л" ООД, а брат му Калин Цеков - във фирма „Евроимоти" заедно с Петко Симеонов."
"Депутатите от НДСВ Борислав Цеков, Марко Тодоров и Силвия Нейчева, която е секретар на Независимия съюз на потребителите в България, са тясно свързани със Светлана Шаренкова и Димитър Иванов - бившия шеф на VI отдел на VI управление на Държавна сигурност. "
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Мирослав Севлиевски е в листата на НДСВ за Бургас. Севлиевски отдавна се смята за царски човек, макар появата му в черноморския град да се посреща с неособено голямо въодушевление. Той беше член на борда на директорите на Слънчев бряг, който не остави особено светли спомени в курорта. Бизнесинтересите на Мирослав Севлиевски също са доста разностранни. Той е основен акционер във фирма “Станчов, Севлиевски и ко”, където негов партньор е бившият външен министър Иван Станчов.
Мирослав Севлиевски е акционер в още няколко фирми, като най-честото съдружие, в което влиза, е с Максим Димов, финансистът на царското движение. Той е акционер в инвестиционен посредник “Хеджър”, на който Димов е председател. Седалището на “Хеджър” е до софийския офис на телевизия “М Сат”, на варненската групировка ТИМ на ул. “Шипка”. Максим Димов и Мирослав Севлиевски са съдружници в “Маккап холдинг”.

Четвъртият между кандидат-депутатите в Бургас, Мирослав Севлиевски, очевидно има връзка и с бизнесмена и най-голям притежател на хазартни игри Васил Божков. Севлиевски е съдружник със застрахователната компания на Божков “Бул инс” във фирма “Нова България” АД. “Бул инс” е компанията, която пое клиентите и активите на нелицензираната застрахователна компания СИК.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Максим Димов
"Фирмите свързани с Максим Димов и Иво Георгиев ( собственици на Елитбанк): ИНТЕРСЪРВ БЪЛГАРИЯ ООД "Макском" ООД, Валчин Гаров, Огнян Палавеев, МАКСКОМ ООД Милко Стоянов, Иво Георгиев, ДФ "Група за алтернативна координация", БЛЯК СИЙ ШИПИНГ АД Иво Георгиев, Пламен Георгиев, Борислав Гуцанов, Атанас Йонков, МАКСКОМ ФБК ООД Иво Георгиев, Румен Нанов, Румен Войнов, Милко Стоянов, Татяна Милева, ЮНИОН КАР ООД Иво Георгиев, Светлозар Сяров, Стоян Бакалов, Максом-холд, имат общо задължения към Елитбанк Общо 23 049.64 лв, Соред справка в доклада на Николай Добрев за банковата система, октомври 1996 г. В по-ново време името му се свързва с инвестиционния посредник Хеджър и с няколко скандала около пререгистрацията на бившата Ортодоксална банка в Нефтинвест банк, която понастоящем се контролира от Юкос петролеум и е в близки бизнесотношения отношения със екстрадирания Майкал Чьорни. В последно време името на Максим Димов бе замесено и в скандал в оръжеината търговия по сделка за доставка на оръжие в Йемен. Посредника по сделката "Окима интертаймън" е регистрирана в Никозия, Кипър е представила фалшиви сертификати. Фирмата се представлява от Ани Тимоти. Източници от службите твърдят, че зад нея стоят бивши високопоставени държавни служители. Твърди се, че кипърската фирма помага на кръга около фирма "Елмаз 24", в която акционери са били бившият ни външен министър и посланик в Турция Виктор Вълков, бившият шеф на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев, бившият депутат Максим Димов и др. Подозира се, че тези бизнесмени са свързани с оръжейната фирма "Емко", чийто кораб беше задържан от американските митнически власти с боеприпаси, натоварени от Никарагуа преди време."
http://www.anti-tzar.hit.bg/imena/maksimdimov.html

Максим Димов е изключително близък с бившия шеф на столичното управление на МВР Чавдар Чернев. Двамата са съдружници в няколко фирми - “Агромак”, “Рубин турс”, “Бета Виктория” и “Българско дружество за управление”. В последната фирма участва и Димо Кръстинов, който заедно с Чернев посредничат при сдeлки с оръжие чрез фирмата си “Елмаз 24”, в която и Максим Димов известно време е бил член на съвета на директорите. Чернев и Кръстинов от своя страна имат съвместна фирма с бодигарда на царя Бойко Борисов и Румен Николов - “Интербулпред” АД.

Асен Ошанов
"Свързаността с Любен Гоцев е в основата на кариерата на Асен Ошанов, за когото има съмнения, че е работил за VI управление на ДС и който през октомври 2000 г. провежда срещи с Владимир Титов и посредничи при осъществяването на среща на Симеон Сакскобургготски с посланика на Русия."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Снежана Гроздилова
"Депутатката от Благоевград Снежана Гроздилова е била член на БКП до 1990, нейният брат Георги Карабашев е бивш депутат от БСП."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Камен Влахов
"Депутатът Камен Влахов е бивш служител на МВР и свързан с Васил Божков във фирмите „ИН - В" ООД и „IТР" ООД."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Камен Влахов е юрист по образование. Професионалната му биография започва “в системата на външната търговия”, а после постъпва на работа в апарата на БКП като съветник на Пенчо Кубадински в Политбюро. Демокрацията го изпраща на работа в КТ “Подкрепа”. По собствените му думи след това се премества “един етаж надолу”. Там е офисът на “Нове холдинг” - компанията на един от основателите на бизнесклуб “Възраждане”, Васил Божков. Тогава компанията официално се занимава основно с хазарт, а Влахов става неин юрисконсулт. Впоследствие отговорностите му се разрастват и той представлява интересите на Васил Божков в други фирми. Учредителят на “Възраждане” и народният представител присъстват в регистрацията на “Ин-В” ООД. Депутатът участва и в Ай Ти Ер, където пък е съдружник с Ай Джи Ем на боса от СИК Младен Михалев-Маджо, Илия Павлов, Васил Божков и други. В изявления пред медиите Влахов откровено заявява, че ако бъде приет закон за лобизма, той би се записал официално като лобист на хазартния бизнес. По време на обсъжданията на данъчните закони царският народен представител почти успя да прокара текст, според който акцизите за хазарта се намаляват почти двойно. Името на царския народен представител се появи и около назначението на Георги Петров (с прякор Тъпото) за шеф на държавната комисия по хазарта. Камен Влахов не крие добрите си отношения с Васил Божков. В разгара на скандала с уволненията на Стоян Ганев и трима заместник-министри от кабинета хазартният бос дойде да се види в сградата на Народното събрание със своя депутат. Влахов тогава обясни, че посредничи между Божков и военния министър Свинаров за уреждането на въпроси, свързани с някогашния армейски футболен клуб ЦСКА, който сега се притежава от собственика на “Нове холдинг”. През февруари тази година депутатът посредничи и в сферата на митниците. Главният секретар на митниците Илиян Матеев се появи тогава в парламента, отново в компанията на Влахов, който трябваше да го свърже с финансовия министър. Матеев е човекът, за когото се твърдеше, че е присъствал на тайна среща в хотел “Кемпински” с Косьо Самоковеца и Младен Михалев-Маджо. За последните двама има подозрения, че контролират контрабандни канали през границата. Наскоро в. “Дневник” съобщи и за среща между Самоковеца и Васил Божков в офиса на “Нове холдинг”. По време на обсъжданията на данъчните закони в края на миналата година Влахов активно се противопоставя на предложението цигарите и алкохола в безмитните магазини да се облепват с безплатни бандероли. Идеята на правителствените експерти беше по този начин да се прекрати фиктивната продажба на тези продукти от дюти фрий магазините и последващото им контрабандно разпространение на вътрешния пазар. Яростната съпротива на Влахов срещу този текст тогава събуди учудване и се родиха две възможни хипотези. Едната е свързана с подозренията, че зад бившия държавен дюти фрий оператор “Трансимпекс”, който беше приватизиран неотдавна, стои Васил Божков. Другото вероятно обяснение може да бъде намерено в бизнеса на друг приближен до собственика на “Нове холдинг” - телевизионния водещ Кеворк Кеворкян. Преди време той стопанисваше безмитен магазин, който се предполагаше, че трябва да обслужва дипломатическия корпус. Според информация от МВнР отпреди четири години със сигурност е установено, че за периода 1993-1994 г. фирмата на Кеворкян е закупила и продала пет тона цигари “Марлборо”, 3000 мастербокса дълго “Марлборо”, два 40-футови контейнера уиски, още една партида цигари за 1 601 280 долара, още два контейнера уиски и отново четири тона цигари от “Булгартабак”, няколко пратки водка “Смирноф” и др. Представител на министерството тогава коментира, че ако от магазина наистина са пазарували само хора с дипломатически паспорти, всички те са заплашили сериозно здравето си, защото трябва да са пушили по близо един мастербокс цигари на месец.
Личният депутат на Васил Божков
http://www.capital.bg/article.php?broi=2002-24&page=13-24-1

Влахов управлява дружество “ИН-В” ООД, където е съдружник с Васил Божков, както и пловдивската фирма “Ай Ти Ер”. В тази фирма участва и най-голямата хазартна групировка у нас “Ай Джи Ем”. Съдружници в нея освен Васил Божков са още и Младен Михалев-Маджо и Илия Павлов.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Соломон Паси
Старши научен сътрудник в Института по математика. Уволнен дисциплинарно в средата на 90-те години за самоотлъчване без да подаде молба за отпуск - заминал човека за някой друг месец в Антарктида с някаква експедиция. Подготовката била толкова сериозна, че нямал време да подаде молба за отпуск. Въпреки това успява да осъди Института, тъй като не са били спазени някои формалности при уволнението.

Исак Паси - бащата на Соломон Паси, професор по философия в СУ, известен и добър учен-философ-моралист. Живее на бул. Патриарх Евтимий 20 в София. Но ... началото на 90-те при избор за член на Академичния Съвет на СУ отказа да подпише декларация за несътрудничество с Държавна сигурност и бе отстранен от изборната листа. Проява на добър морал?
http://www.mediapool.bg/cgi-
bin/phorum/ikonboard.cgi?s=3d24705c6e44ffff;act=ST;f=3;t=13;st=495

Игор Дамянов
Заместник министър на просветата. Единственият от министрите придружаващи Сакса при посещението му в Москва. Игор Дамянов, живущ София, ул. Христо Максимов 70, вх. 2,. Преди 1989 член на БКП, след 1990 - член на БСП. Член на предизборните щабове на БСП в предизборните им кампании през 90-те години, убеден комунист и антидемократ. Доцент в Университета за Национално и световно стопанство, помощник-ректор, ръководител на кандидатстудентските компании. Известен с арогантното си отношение към кандидат-студенти и родителите, използвал положението си за получаване на приходи - притежава две коли, няколко апартамента.
http://www.mediapool.bg/cgi-
bin/phorum/ikonboard.cgi?s=3d24705c6e44ffff;act=ST;f=3;t=13;st=495

Юлиана Дончева
"Бащата на Юлиана Дончева е бивш служител на МВР, а съпругът й Горан Петков също е бивш служител на МВР и собственик на охранителна фирма."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Водачката на царска листа Юлияна Дончева е съдружничка с 19 годишната дъщеря на президента на оръжейната фирма “Делта Г” и на футболен клуб “Локомотив” - София, Николай Гигов. Според източници от царското движение модната журналистка и манекенка е попаднала на първо място в царската листа в Шумен с протекциите на друг бъдещ депутат - Соломон Паси. “Делта Г” е един от честите спонсори на Атлантическия клуб на Соломон Паси, а самият Гигов - негов личен приятел.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Мартин Макариев, който също минава за сикаджия. От 1992 г. насам двамата с Димитър Ламбовски неизменно вървят заедно и в ПИМБ, и в други фирми, като последно Макариев влезе в съвета на директорите на приватизираната фирма “Химко”, заедно с убития няколко месеца след това Димитър Дацов. Твърди се, че Макариев е поставил Димитър Ламбовски за шеф на смесеното българо-австрийско дружество “Мессер Химко Газ”, длъжност, с която той май се гордее. “По тази логика може би аз по-скоро съм човек на Газпром и на Рем Вяхирев, защото дружеството, на което съм управител, миналата година е преработило природен газ за 40 млн. долара”, казва Ламбовски пред в. “Труд” в отговор на обвиненията, че е човек на СИК.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Красен Кралев. Съдружник с Максим Димов в “Маккап холдинг” и с Мирослав Севлиевски . Последният е президент на футболен клуб “Черно море”, който е на другата бивша застрахователна компания ВИС 2. В управата на “Черно море” влиза популярният наместник на висаджиите във Варна Христо Асенов-Бацата. Кралев има съвместна фирма с хора от варненската групировка ТИМ - “Мег ентъртеймънт”. Неговото основно занимание всъщност е рекламата - собственик е на рекламната агенция МАГ. Самият Кралев участва в творческия екип, който изработва кампанията на царското движение.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

Веселка Драганова
"Весела Драганова е бивш активист на ДКМС и с контакти с VI управление на ДС."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Станимир Илчев
"Бивш управител на издателска къща „Младеж" (свързана с ДКМС)."
Кой стои зад Сакскобургготски, Антон Тодоров, в. Демокрация, 30 април 2002

Николай Николов (трети в царските листа на Пазарджик) е съдружник във фирмата “Бългериън ентърпрайз кънсалтантс”. Чрез нея Николов участва в акционерното дружество “Булвенчърс”, където е съдружник със сина на Симеон II Кирил Сакс Кобург. В компанията участва и водачът на варненската листа на царското движение Николай Василев. Дружеството е създадено с цел да се инвестира в българския IT пазар.
http://www.mediapool.bg/site/izbori/2001/06/04/0004.shtml

 

Интервю на Яне Янев - https://www.bulpress.net/article/5432

"- Вие сте най-осведоменият човек относно миналото на царя. Продължавате ли да твърдите, че той има агентурно минало, след като Комисията “Костадинов” не извади нищо за него?

- Разбира се. Ние от “Ред, Законност, Справедливост” считаме, че досието на Симеон ще излезе на бял свят, когато се разкрие досието на агент Румянцев, т.е. Атанас Тилев.

- Нали ген. Бриго Аспарухов го унищожи?

- Смятаме, че не е унищожено и затова няколко пъти призовавахме да се застави със законови средства Бриго да върне досието на Тилев.

- Нали делото срещу Бриго Аспарухов за унищожаването на досието на агент Румянцев е прекратено?

- За такива неща няма давност.

- Вие твърдяхте, че информация за агентурното минало се намира и в архива на БЗНС. Председателят на Софийската градска земеделска служба Дамян Дамянов обаче отрече пред “Блиц” да е чувал за подобни документи? Според него и да ги е имало, подобна документация се изземва в архивите на ЦК на БКП, МВР или Държавния съвет.

- Аз твърдя, че документацията, свързана със Сакскобургготски, в огромната си част е в досието на агент Румянцев, тъй като той е вербуван по линия на БЗНС. С Тилев е работил дълго време чрез международния отдел на Постоянното присъствие на БЗНС, който пък по този начин е сгоден и оженен за дъщерята на министъра на външните работи и бъдещ премиер на Финландия Каконен.

- Тилев пък е сватосан с разрешението на ДС, предполагам?

- Естествено. Останалата част от информацията за Симеон пък е в личните архиви на някои членове на Постоянното присъствие на БЗНС. И най-вече в архива на покойния Ангел Димиров. Същия описва част от срещите си със Сакскобургготски и в арабския свят, и в Москва, и на други места. Симеон е влязъл в употреба веднага след 1989 г., но дълго време преди това са работили с него. Той е работил най-активно за СССР между 1965-а и 1970 г.

- Митът, че КГБ и ДС са покривали комарджийските дългове на царя... мит ли е?

- Не е мит. Той е пазен като рохко яйце.

- Тогава нещо не се връзва. Как така един комарджия с дългове, макар и със синя кръв, е бил използван от нашите и съветските тайни служби освен като информатор и като агент за влияние?

- Вижте, никакъв мит не е, че почти няма казино или вертеп, в който царят да не е бил.

Има достатъчно много факти в това отношение. И наистина е бил използван за влияние в определени среди не само в Европа, но и в Арабския свят. Но забележете, аз не казвам навсякъде. Използван е там, където е имал все пак някаква по-добра, приемлива репутация."

 

Яне Янев: "Има документи, че Симеон е агент на ДС" - http://news.bpost.bg/story-read-14448.php

 

 

"Депутатът от ОДС Яне Янев заяви, че притежава документи, които доказват принадлежност на Симеон Сакскобургготски към бившата Държавна сигурност. Според Янев такива има в архива на БЗНС. Той заяви, че има данни за сътрудничество на Симеон към ДС в Първо главно управление, Отдел 03 - "Западноевропейски страни", в Отдел - 04 - "Контраразузнавателен", в направление "Вражеска емиграция" и в система за обмен на данни по т.нар. "Обмен между братски разузнавания".


В становище на политическа партия "Ред, законност, справедливост" (РЗС) се казва, че има информация за агентурно минало на Симеон Сасккобургготски. Според лидера на РЗС и депутат от ОДС Яне Янев данни за сътрудничеството на царя към Държавна сигурност има в архива на Постоянното присъствие на БЗНС.

 

"Имаме всички основания да твърдим, че то е документирано и в архивите на бившата Държавна сигурност, специално в тези на Първо главно управление, Отдел 03 - "Западноевропейски страни", Отдел - 04 - "Контраразузнавателен", Направление "Вражеска емиграция", Система за обмен на данни по т.нар. "Обмен между братски разузнавания", се казва в становище на политическия съвет на партията.

 

Янев заяви, че информация за контактите на Симеон Сакскобургготски с Държавна сигурност има и в архива на ЦК на БКП. Според него те може да са "унищожени" при умишления пожар на Партийния дом през 1990 г. Депутатът твърди, че има "неоспорими данни", че Сакскобургготски е разработван от КГБ през 60-те години на миналия век.

"Задграничните агенти на КГБ знаят за неудържимата му склонност към хазарта и за огромните суми, които харчи в казина. Като потомствен благородник е недопустимо да оставя неплатени дългове. Затова Симеон приема да бъде вербуван на материална основа срещу периодично погасяване на дълговете му от хазарт. Той става най-обикновен доносник на КГБ", твърди Янев.

Той заяви още, че КГБ е искало от царя да доносничи за представители на европейски и арабски монархически династии. Депутатът разказа версия, според която българската ДС също установява контакти със Симеон Сакскобургготски, а офицери от службите са покривали негови хазартни задължения. Лидерът на РЗС каза още, че под документи за покриване на дългове на Сакскобургготски стои подписа на ген. Васил Коцев, който умира през 90-те години при неизяснени обстоятелства.

"Страхуват ли се от Комисията по досиета да информират обществото относно агентурното минало на Симеон", попита Янев и зададе следните въпроси: "Съдържат ли се в архивите на бившата Държавна сигурност и по-специално на Трети и Четвърти отдел на Първо Главно управление дела на оперативен отчет за Симеон Сакскобургготски?", "Съдържат ли се в архивите на бившата Държавна сигурност и по-специално по линия на Международния обмен материали за Симеон Сакскобургготски материали, изпратени от КГБ на СССР?", "Колко пъти Симеон е посещавал България между 1946 и 1989 г. и с кого се е срещал?".

Янев попита още дали има връзка между бившия банкер Атанас Тилев, за когото се твърди, че има досие с псевдоним "агент Румянцев", Симеон Сакскобургготски и бившия директор на разузнаването и настоящ кандидат на БСП за кмет на София ген. Бриго Аспарухов.

Реакции на скандала

Членът на комисията по досиетата Валери Кацунов заяви, че законът предвижда между 3 и 6 години затвор за всеки, който не е предал на ведомството му документи, свързани с архивите на Държавна сигурност. Такова грози Янев, ако е нарушил закона. Разследване обаче може да има само, ако главният прокурор поиска сваляне на депутатския имунитет на Янев  и парламентът го гласува.

"Засега Комисията по досиетата не разполага с никакви данни, тъй като не сме разгледали данните за Министерски съвет. Не вярвам някой наистина да притежава кой знае какви документи. Това е рисковано”, коментира Кацунов, който бе номиниран в комисията от ДСБ. Той каза, че срокът за предаването на документи, свързани с архивите на бившата ДС е изтекъл отдавна.

Ние сме държава, в която им много слухове, много разкази, някъде някой може да разполага с документи, но за комисията такива не съществуват все още”, допълни Валери Кацунов. Той каза още, че не изключва да са изнесени архиви, които да стоят в частни ръце или да бъдат държани от определена партия, но допълни, че няма такава информация. Кацунов каза още, че твърденията на Яне Янев за Сакскобургготски не са учудващи, защото наближават избори.

Николай Свинаров: Прокуратурата трябва да се намеси. Янев е престъпник!

"Не знам защо българските медии дават възможност да се изявяват хора, които, ако в България имаше действаща прокуратура, отдавна щяха да бъдат задържани", заяви Николай Свинаров. Той е бивш министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски, настоящ депутат от НДСВ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-то Народно събрание.

“Не познавам фактите и много трудно мога да говоря по тях. След приемането на новия закон за разкриването на досиетата имаше обявен в него срок, в който всички български граждани и институции трябваше да предават тези документи на комисията. Ако не ги предадат, това е престъпление" допълни Свинаров.

"Медиите дават възможност на престъпници да се изявяват. Ще сезирам Главния прокурор да вземе спешно предвидените в закона мерки. Мястото на престъпниците не е в медиите. Има друго място за тях, според българските закони”, каза Свинарови допълни, че ако и когато има документи и те бъдат предадени на комисията, избрана от българския парламент, тогава може да се говори въз основа на факти.

Николай Свинаров каза още, че е имало много хора, които са били "съпричастни" към завръщането Сакскобургготски в България, а сега говорят, че то е "пъклен план за спасяването на БСП".

 

 

     




Гласувай:
1



1. анонимен - клетвопрестъпници
14.06.2009 21:21
http://mzh.mrezha.ru/PavA1171.pdf
цитирай
2. monarchism - Да, клетвопрестъпници много...
14.06.2009 22:37
Да, клетвопрестъпници много...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092888
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни