Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 13:07 - Кто избавит нас от Вас
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 4911 Коментари: 14 Гласове:
2



Ако беше останала в сила Санстефанска България, ние требваше отново да емигрираме.

Тия произволи и насилия на руските администратори беха създали в отговор на русите, които на всека дума ни завираха в очите: "Ми для Вас кровь проливали" - отговор: "Ви для нас кровь проливали, а ми от Вас кровь пробльували", и велико поучителните думи на дедо Антим, както той каза на княза Дондуков-Корсакова, когато тоя последния му рече: "Ваше Блаженство! Что думаете? Болгария уже освободена!", а той си поклати главата: "Думаю, Сиятелство, о том: Ви нас избавили от турок; кто будет избавит нас от Вас!"

След Берлинския договор, с който се унищожи Санстефанския и на руската окупация се предвиди срок, руските административни власти станаха по-внимателни към младите български дейци и изобщо към българите. Нечаевци станаха немислими вече. И с това Берлинския договор, покрай многото неправди за нас, донесе едно благо дело - отърва ни от руската окупация.

И днеска има людие - и мирски и духовни, които са отчаяни русофили, т.е които верват, че русите дойдоха да ни освободят и подписването на Санстефанския договор 19 февруари (стар стил) се празнува и днес като ден на нашето освобождение. И тия лица - духовни са всички архиереи, а мирски - видни списатели, държавници и поети (като покойния Вазов), подчинили на руския монархизъм, на руския цар, целата воля на българския народ. И днес ние виждаме, че тия същи мъже после толкова събития, после толкова свидетелства, останаха все тъй заслепените русофили и създадоха: Св. Александър Невски, Свободния университет (който е руски университет), паметниците руски - на Шипка, в Плевен, София и другаде, руска семинария, руска гимназия, руско военно училище и пр. явления и строения, които толко напакостиха на държавния живот на България. Когато пиша тия редове (1926 г.), аз съм вече на
81-годишна възраст, много съм чел, много преживех, много съм мислил и, като си припомня големите злини, които ни причини руската дипломация, дохождам до големо недоумение: на какво се дължи туй заслепено русофилство на тия наши мъже, от които има много умни люде. Покойния Вазов, който в едно свое стихотворение клеймеше нашите врагове през време на последните войни, избегна да спомене Русия; аз му написах кратко писъмце, с което го мило упреквах в това, като го запитах: Руските войски в Добруджа с румънските защо бяха дошли: да ни освободят ли или да ни изковат нови робски вериги? Той ми отговори на една картичка, изпратена в плик по пощата. Ето съдържанието й: "Драги бай Митко, прав си, но немам кураж да сломя в мене кумира, когото сам създадох. Поне засега. Твой Вазов." Картичката прилагам тук за уверение. Какво да кажем за онези, които и ден днешен чрез своето русофилство напакостиха и пакостят толко много на своето Отечество.

Колко бе прав Блаженнейши Антим!

И България дотогава ще търпи душевно крушение, додето се не измрат тия наши заслепени русофили, които, като покойният Вазов, още не могат да сломят и съкрушат в себе си кумира на русофилството, създадено от тех в тех през едни времена на наивност и раболепие. Те са на изчезване, но още тормозят нашия държавен живот.

Димитър Маринов - Из "Спомени из моя живот"

www.slovo.bg/old/litforum/208/dmarinov.htm





Гласувай:
2



1. merkator - Ех, ех. . . . чист, истински глас, но ...
20.07.2010 12:17
Ех, ех....чист, истински глас, но глас в пустиня!
цитирай
2. monarchism - Чак в пустиня не е. ;)
20.07.2010 14:22
Чак в пустиня не е. ;)
цитирай
3. smiso - Нямаше как Санстефанска България ...
21.07.2010 01:08
Нямаше как Санстефанска България да се бе реализирала, нито пък да станем Задунайска губерния. Първото, защото западните Велики сили никога не биха оставили толкова голяма държава смятана, че винаги ще бъде сателит на Русия да бъде в такава близост до Проливите, а също и заради излаза на Бяло море, което означава и възможност за руско присъствие в източното Средиземноморие. Второто, защото Задунайската губерния е в разрез с договорите подписани след Кримската война, забраняващи на Русия да притежава територии, които са на юг от река Дунав. Ако Русия си го позволи това автоматично би и докарало нов Севастопол, изхода от който е ясен предварително.
цитирай
4. monarchism - Санстефанска България всъщност е ...
21.07.2010 09:56
Санстефанска България всъщност е Задунайска губерния, защото договорът от Сан Стефано предвижда безсрочна руска окупация над завладените земи.

Що се отнася до Западните сили - специално за Централните сили по-големите граници на България не са били проблем, нещо което се доказва с предложенията на Германия и Австро-Унгария по време на Берлинския конгрес, както и в по-късни години с оглед на сътрудничеството ни със Средна Европа.

Бисмарк: “Когато свикахме конгреса през 1878 съвсем нямахме предвид интересите на България. Интересите ни тогава налагаха да се съобразяваме с интересите на Русия... За Германия няма абсолютно никакво значение дали България ще е малка или голяма. Дори в границите от Сан Стефано тя не би представлявала някакво неудобство за нас.”

цитирай
5. nkf - Вазов и той е бил на руска хранилка, ...
26.07.2010 14:49
Вазов и той е бил на руска хранилка,може да е талант ,обаче е поръчков.Избавление може да има само като с ереже до здраво месо.С русия трябва да се скъса категорично,изцяло и всеобхватно.Как ще стане?Трудна работа.Защото голяма част от населението е съставено от кръгли идиоти.При това положение трябва диктатура или най-малкото осъзнат, в ценностоно отношение ,авторитаризъм.
цитирай
6. monarchism - Така е. Вазов е един от многото пр...
26.07.2010 15:05
Така е. Вазов е един от многото представители на русофилската българска интелигенция, отгледана от Петърбург.

До извода за диктатурата съм стигнал много отдавна, но уви.
цитирай
7. анонимен - 1
03.09.2010 19:06
monarchism, от това, което съм чел за Санстефанска България мисля, че се споменаваше за точно определен срок на руското администриране на българските земи- 2 години, който срок Берлинскията договор намалява на 9 месеца. Ще се радвам, ако споделиш своите източници по въпроса.
цитирай
8. monarchism - Източник - самият Санстефански ...
03.09.2010 20:02
Източник - самият Санстефански договор - http://www.omda.bg/bulg/hystory/San_stefano.htm

"Чл. 8 Тази окупация ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две години."

Няма краен срок за изтеглянето на руските войски. Това "приблизително две години" може да означава и 3, може да означава и 300.

Берлинският договор намалява този срок на 9 месеца като изрично задължава Русия да изтегли всичките си войски от България в рамките на три месеца след изтичането на деветмесечния период:

“Срокът на окупацията на Източна Румелия и България от императорските руски войски се определя на 9 месеца от деня на размяната на ратификациите на настоящия договор... Имераторското руско правителство се задължава да завърши в три месеца след горния срок превеждането на войските си през Румъния и съвършеното опразване на Княжеството.”

Берлински договор - на руски - http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/FOREIGN/berlin.htm

"СТАТЬЯ VII
Временное управление не может быть продолжено более срока
девяти месяцев от дня размена ратификации настоящего трактата."

"СТАТЬЯ XXII
..............
Срок занятия Восточной Румелии и Болгарии императорскими
российскими войсками определяется в девять месяцев со дня обмена
ратификаций настоящего трактата.
Императорское российское правительство обязуется окончить в
последующий трехмесячный срок проведение своих войск чрез Румынию
и совершенное очищение этого княжества."
цитирай
9. анонимен - 1
06.09.2010 14:19
Както се казва, дяволът е в детайлите. Ето една интересна клауза от същия договор:
Чл. 12. Всички крепости на Дунава ще бъдат съборени.

За в бъдеще не ще има никакви крепости по бреговете на тая река, нито военни кораби във водите на княжествата Румъния, Сърбия и България с изключение на упот­ребяваните стационери и леки кораби, предназначени за нуждите на речнатаполиция и митн~ческата служба.
цитирай
10. monarchism - Е? Каква е връзката с "безс...
07.09.2010 14:24
Е? Каква е връзката с "безсрочната окупация" на Русия?
цитирай
11. анонимен - 1
08.09.2010 23:08
Ами, това е още един щрих към имперската политика на Руската империя, чието проявление е този договор. "Разделяй и владей" е най-точното определение за отношението на империята към балканските славяни.
цитирай
12. monarchism - Това е ясно, само че какви ще да са ...
09.09.2010 10:08
Това е ясно, само че какви ще да са тези "балкански славяни"?
цитирай
13. анонимен - 1
09.09.2010 14:56
Имам предвид християнските народи, живеещи на Балканския полуостров под властта на Османската империя и известни на еропийските страни като южни славяни.
цитирай
14. monarchism - Разбирам какво имаш предвид, но ...
09.09.2010 18:45
Разбирам какво имаш предвид, но самият изказ "славяни" не е правилен. Такова нещо няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092551
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни