Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 11:25 - Великите антикомунисти - генерал Аугусто Пиночет
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 5172 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 15.04.2011 11:29


Източник: nkf.blog.bg/politika/2009/03/02/velikite-antikomunisti-general-augusto-pinochet.298429


Генерал Аугусто Пиночет


image
 

            Наполеон нарече армията "Велика мълчалница", не веднъж  в историята тя се е намесвала в съдбата на своята Родина. Такъв е случаят с Чили.

        Името на ген. Аугусто Пиночет стана известно на света на 11.09.1973 г., когато осведомителните агенции съобщиха, че начело на чилийската армия той е свалил с военен преврат комунистическото и просъветско управление на президента д-р Салвадор Алиенде и установил  власт на "Военна хунта".
  
         Няколкомесечното комунистическо управление на Чили не само отвори пътя на съветското проникване в него, но и доведе страната пред гражданска война следствие на  острата икономическа и политическа криза. Стачкуваха притежателите на камиони, земеделските стопани, военните и др. (каква пряка аналогия с днешна все още комунистическа България).
    
       В деня на преврата, в битка за президентския  дворец, загина с картечница в ръка Алиенде. Вместо да прояви благоразумие, той се подаде на  комунистически внушения за гражданска война, която комунистите възнамеряваха да водят с помощта на агенти от Куба и никарагуанския фронт "Сандино". Военните  обаче бързо ги поставиха под контрол, като още в деня на преврата ги задържаха в големите градски стадиони на Чили и бързо омиротвориха страната. Начело на държавата застава генерал Аугусто Пиночет.
  
   Аугусто Пиночет не е обикновен генерал, а генерал интелектуалец. Той е дългогодишен професор  по философия  във Военната академия  в Сантяго. Убеден привърженик на геополитическата  теория на немския  професор Карл Хаусхофер, който я разработва в издаваното от него (1924-1944г.) "Списание за геополитика". Пиночет обогатява концепцията  си и с  идеите  на шведа от немски произход Рудолф Челен и немския  географ  Фридрих Ратцел. Пиночет е написал 5 книги  по геополитика, като в главната от тях  озаглавена "Геополитика", казва: "Чилийската школа на геополитиката би спомогнала Чили да се превърне в мощна  морска държава и би дала тласък за превръщането й  в най-голямата  промишлена държава в Южна Америка".
  
          През своето дългогодишно управление като президент на Чили Пиночет достига до голяма степен тази цел.

    Вече стар и болен той напуска президентския пост, оставяйки една благоденстваща
http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto и омиротворена  държава. За заслугите си бе избран за пожизнен сенатор  на Чили.

        Приближаващ 90 години, той преживя излишни тревоги и унижения преди няколко години, когато  по решение на испански съд  заради изчезнали  безследно испанци в Чили, беше арестуван в Англия, където бе отишъл на лечение. Но за седмица въпросът се реши в негова полза и той беше освободен, и замина за отечеството си.

        Гнерал Пиночет приключва земния си път на 10 декември 2006 г. в Сантяго Чили.

                  
Казусът "Пиночет"  и важността  на  антикомунистическата  съпротива                
        Генерал  Аугусто Пиночет, който свали  прокомунистическия режим на Алиенде,  бе историческа фигура с огромно значение. Политическата дейност на Генерала, също бе с огромно  историческо значение. Добре ли е или зле  за чилийския народ  и за света свалянето на  комунистическия режим в Чили? Или Чили трябваше да стане  втора Куба? За 22 съветски ядрени ракети  в Куба Кенеди обяви  военно положение  и даде ултиматум  за война - той прав ли беше? Не взима ли комунизма десетки и стотици хиляди жертви при утвърждаването си и с концентрационните си лагери? Свалянето на Алиенде спаси живота на десетки хиляди чилийци, застрашени от репресии и унищожение. А дали кубинците са щастливи  под диктатурата на Кастро? Можеше ли  един доблестен генерал като Пиночет да подхвърли народа си на подобна съдба?
         
    Чили щеше да последва съдбата на други, вече окупирани държави от комунистическата колониална сила СССР. Почти навсякъде сценария за комунизация, съветизация и болшевизация е бил почти един и същ. Разбира се на Съветският съюз и  съответните му местни комунистически подлоги  не на всякъде  се  е отдало да докарат пъклените си дела до успешен за тях край.
                
        През 1932-1939 г. Съветска Русия се опита да комунизира  Испания, дори вкара в нея 18 хиляди "интербригадисти" (10 хиляди са от Франция) и хиляди съветски агенти-инструктори  на НКВД (кгб).

        Когато генерал Франко  поиска самолети от Хитлер за да пренесе  войските си от Мароко в Испания, външният министър на Германия Фон Рибентроп се притивопоставил заради усложнения с Англия, ако се бъркат в испанските работи. Хитлер - както пише Рибентроп  в  спомените си - бил на  категорично противоположно мнение. Той казал: "дълг е на Германия да не допусне създаването на комунистическа Испания...ще позволим ли ние на Съветска Русия да завладее една европейска страна? Негрин е човек на Москва. Оръжието му повечето е съветско. Между Негрин  и "Народния фронт" на Леон Блум във Франция съществуват  най-тесни връзки и сътрудничество. Ако действително се създаде комунистическа Испания при сегашното положение на Франция, болшевизацията и комунизацията  и е само въпрос на време. Тогава нещата за Германия ще станат лоши. Ще се окажем между  силния съветски блок  от  Изток  и силния френско - испански блок от Запад и не можем да предприемем нищо ако Русия настъпи срещу Германия".

    Лопес Хуан Негрин (1894 г.-1956г.) през гражданската война в Испания /1936-1939г./ беше в републиканското правителство м-р на финансите, м-р на отбраната и премиер министър. До 1945 г. той беше премиер на испанското емигрантско правителство.

       При разгрома си  испанските комунисти "републиканци" предават на Коминтерна  и на Съветския съюз всички ценности на Испания (същото става и в България след окупацията през 1944 г.). Това е написано в дневника на Георги Димитров стр. 175: "24 май 1939 г. испанското републиканско правителство предало на апарата на Легро за реализация и съхранение ценно имущество  приблизително на 400 милиона франка. Обстановката била такава, че самото правителство  не знае какво точно и точно колко е предало в съндъците. Единствено Легро знае къде се пази имуществото..."
         При само този пример от Испания беше ли в интерес на региона Пиночет да остави да се укрепи комунистическия режим в Чили и да се създаде нова оперативна база на съветския империализъм на континента, плюс жертвите, мизерията и страданията на чилийския народ под властта  на някой чилийски Кастро.
                    
          Още римляните са казвали: "Спасението на Отчеството е върховен дълг!"
Пиночет го изпълни - изпълни го в полза на Чили, в полза на свободния свят. Историята преценя и брои делата, а тези на генерал Пиночет са отдавна преценени, оправдани и записани със златни букви.

Вечна Му памет и Бог да го прости.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tomcat - "великите антикомунисти...
15.04.2011 13:55
"великите антикомунисти" се оказват май велики фашисти и диктатори а?
цитирай
2. monarchism - "великите антикомунисти...
15.04.2011 13:59
tomcat написа:
"великите антикомунисти" се оказват май велики фашисти и диктатори а?

Че кои други? Това са носителите на десните идеи, противниците на идеите на "просвещението", през XX век.
цитирай
3. feldmarschall - хахаха...
07.05.2011 03:44
Как може да хвалиш тая американска подлога ?!?
цитирай
4. monarchism - Как може да хвалиш тая американска ...
07.05.2011 10:48
feldmarschall написа:
Как може да хвалиш тая американска подлога ?!?

Викаш, не е ли руска подлога не става, а?
цитирай
5. анонимен - one_fen
25.11.2011 21:48
Пиночет е един мръсен убиец и диктатор, който е свалил демократично избран президент (с избори) макар и социалист и се е самопровъзгласил за президент и е убил хиляди хора.
Мястото му е в затвора до живот.
цитирай
6. monarchism - Пиночет е един мръсен убиец и дик...
28.11.2011 03:07
анонимен написа:
Пиночет е един мръсен убиец и диктатор, който е свалил демократично избран президент (с избори) макар и социалист и се е самопровъзгласил за президент и е убил хиляди хора.
Мястото му е в затвора до живот.

Не разбрах само - кое е лошото в ликвидирането на комунистите и нарушаването на "демократичните догми"?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092526
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни