Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 14:37 - Законодателство за пример
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 10824 Коментари: 18 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


     Представете си държава, в която всички граждани от мъжки пол от 20 до 50-годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава, която след навършване на 50-годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава, която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50, 60 или 70 годишна възраст. Държава която те моли да си купиш поне пистолет, а най-добре автомат със сгъваем приклад. Държава, която е способна да увеличи армията си от 22-хилядна численост в мирно време до 650 хиляди в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн., при това прекрасно организирана, силно въоръжена въоръжена и много добре обучена.

Представете си тази въоръжена до зъби държава, от Женева до Давос, от Цюрих до Лугано, територията на която е изровена от тунели, противоатомни убежища, продоволствени военновременни складове, ракетно-артилерийски опорни точки изсечени в гранитните планини; държава в която 80% от къщите на населението са оборудвани с бронирани капаци на прозорците (стоят в мазето а при нужда се монтират).

Това е Швейцария.

image
Армията на Швейцария не е единствената в света, която е организирана на този принцип. Донякъде подобна структура има и Бундесверът. Аналог може да се направи и със съветските "кадрирани" дивизии от близкото минало. Организацията е по схемата "Пълно обезпечение с офицери + 2/3 обезпечение с подофицери и сержанти + 1/3 редовни войници + мобилизационни сборове когато има нужда". Разликата при Швейцарската армия обаче е, че този принцип е доведен до перфектност.

Кадровите военни в Швейцария са всичко на всичко около 9 000 души и са заети предимно във ВВС на страната. Заетите в останалите родове войски кадрови военни са около 15 000 души едновременно. Всеки гражданин от мъжки пол, след навършване на 20-годишна възраст се призовава в редовете на Швейцарската армия. Зачислява се в редовете на Rekrutenschule – Ecole de recrue, където прекарва първоначално обучение от 90 дни.

След завършване на обучението, държавата зачислява на новоизпечения боец личното оръжие (автомат и пистолет), едноседмичен пакет със суха храна – т.н. "Министерска консерва", която боецът има задължението да обновява след изтичане на срока на годност, 4 пълнителя с боеприпаси за оръжието, три комплекта униформи за различните сезони, бронежилетка и каска, както и зачислителен номер към коя войскова част принадлежи. Така екипиран, боецът се прибира вкъщи и тръгва на работа или в университета или където му е житейското поприще.

До 32-годишна възраст боецът се намира в състояние "Аусцуг". При този статус е длъжен в рамките на 10 г. да премине 8 военни сбора по 3 седмици всеки. Времето, през което ще преминава сборовете, го съгласува с военния отдел на министерството съобразно житейските си нужди. Важното е да премине определеното със закон количество за определения срок. От 32 до 42-годишна възраст статусът на боеца се променя в "Ландвер". Ландверите имат задължението в рамките на 10 години да проведат 3 сбора по 2 седмици всеки. От 42 до 50-годишна възраст статусът се променя на "Ландщурм". Щурмоваците имат задължението в рамките на 8 години да проведат 1 сбор от 2 седмици. След навършването на 51-годишна възраст боецът официално се уволнява от армията, прибират му автомата, пистолета, боеприпасите, бронежилетката, каската и сухата храна и го въоръжават с предписание как и къде да действа при обявяване на извънредно положение или война. Също така при уволнението всеки получава подарък от държавата автоматична ловна гладкоцевна пушка тип "помпа".

Основна особеност на Швейцарската армия е усиленото обучение на офицерите-резервисти. По правило те преминават допълнителни сборове към по-горе споменатите, в размер на 100 дни за всеки статус. Това обстоятелство предизвиква силни протести от страна на работодателите, особено от "Банковата Асоциация", доколкото всеки един от тях, от банковия директор до най-дребния началник на отдел преминава през тези сборове. Независимо от тези протести сборовете са място, където могат да се срещнат и да общуват представители на различни прослойки на обществото, като например директор на компания и портиер в същата компания да си поговорят лежейки зад картечницата в качеството си на стрелец и коректировчик примерно. Тук е мястото да добавим, че практически е невъзможно отклонението от военна служба в швейцарската армия на гражданин на държавата, физически годен, независимо дали е банкер, лекар, студент или президент.

Военният бюджет на тази държава със 7.5 млн. население по данни от 2008 г. е малко над 50 млрд долара , което е 15,6% от БВП на страната.


image


 Въоръжение:

- 800 танка и бронирани машини, в т.ч. 420 германски "Леопард 2" и 150 М-109.
- 14 ескадрили военна авиация, в т.ч. 350 бойни и 120 учебни самолета и 80 щурмови и 20 транспортни вертолета.

Характерно е че оръжейният парк се обновява постоянно и практически не съществуват примери когато дадено въоръжение е "по-старо" от боеца който борави с него.

Щателно ремонтираното леко стрелково оръжие (пистолети и автомати) се предлага за закупуване от населението на вътрешния пазар, като ако купувача е жена отстъпката е до 40%.

Регистрацията на оръжието е максимално опростена, като такава се изисква само за закупеното от магазина оръжие, а тези които се продават "втора ръка" не се регистрират. По данни от 2008 г. в населението има около 800 хил. единици армейско стрелково оръжие, около 500 хил. единици полуавтоматични карабини и ловни пушки, около 2.5 млн. пистолети и револвери. Забележка: в тази статистика не влиза СЛУЖЕБНОТО оръжие раздадено на всички резервисти от 20 до 50-годишна възраст съобразно написаното по-горе.

Швейцария заема почетното 2-ро място в света по собственост на оръжие на глава на населението. В страната функционират десетки (или стотици) стрелкови клубове, а броят на стрелбищата може да съперничи с тези на кафенетата.

Как преминава службата във Швейцарската армия?

Службата преминава горе-долу добре. Войниците (редовни или на сборове) не белят картофи, не мият мръсните съдове, не метат казармите и не дават караул – всичко това се извършва от частни фирми и частни охранители.

Може би това обстоятелство означава че са на курорт? Не. Според военните специалисти, бойната подготовка на швейцарската армия е една от най-високите в света. Ставане сутрин в 05.00 ч. и всичко се изпълнява на "бегом". Физическа подготовка, алпийска подготовка, бойни стрелби, обслужване на техниката... и така до отбой, който е в 23.00 ч. До абсолютен минимум е сведено отвличането на бойците от битовия "армейски живот" и до абсолютен максимум е доведено ангажирането им със строго професионалните военни умения.

Наказанията за неявяване на служба (редовна или сбор) на мъжете поставени под пагон са жестоки. Било то учебна сесия - погребение, сватба, няма никакво значение за военните власти. Грозни глоби и затвор, които могат да поставят кръст на всяка кариера в обществото. Независимо дали си болен, инвалид, сляп и куц всички плащат 3% данък върху доходите си за издръжка на армията. Ако някой е пацифист - религиозен деятел, съботянин антимилитарист, то той е задължен да полага обществено полезен труд в общината по местоживеене за същите часове които другите са на военен сбор. Няма освобождаване за военните сборове и за младежи учещи в чужбина. Нарушенията на закона се наказват много строго – за отклонение от военна служба може да се стигне до затвор за 12 години.

Източник - ide.li/article4305.html


Защо Швейцария е страната с най-ниска престъпност в света?






Гласувай:
9



1. dedenze - Добър пост, поздрави !
10.03.2012 17:13
Това в Швейцария е така защото е държава с реална, безпартийна, пряка демокрация !Там всички поставят Родината над личните интереси! Нашите политтикви трудно могат да разберат това, въпреки че често ходят там при банковите си сметки!
цитирай
2. monarchism - Не съм привърженик на пряката дм...
10.03.2012 17:34
Не съм привърженик на пряката дмеокрация. Ако за Швейцария тя работи (по субективни причини) у нас ефектът би бил пълна катастрофа. Швейцарският опит за мен показва как в 21-и век една модерна европейска държава пази традициите си дори във военното дело, нещо толкова много оплювано от левичарите по света.
цитирай
3. dimenzed - Едното нещо, което обаче на мен ми ...
10.03.2012 17:53
Едното нещо, което обаче на мен ми направи впечатление и не ми хареса в клипа е относно темата за митичния "холокост"! Отново си личи как еврейската пропаганда умишлено промива мозъка на европееца. Ето отново "демокрация" в действие! Но военната им традиция е за възхищение!
цитирай
4. monarchism - Едното нещо, което обаче на мен ми ...
10.03.2012 18:02
dimenzed написа:
Едното нещо, което обаче на мен ми направи впечатление и не ми хареса в клипа е относно темата за митичния "холокост"! Отново си личи как еврейската пропаганда умишлено промива мозъка на европееца. Ето отново "демокрация" в действие! Но военната им традиция е за възхищение!

И за двете си прав.
цитирай
5. germantiger - ...
11.03.2012 07:54
АБСОЛЮТНО ЯСЕН ИКАТЕГОРИЧЕН ПОСТИНГ, и в случая човек не трябва да е предпазлив към убедителността и категоричността му!

Поздравления!

...

Сещам се за великия швейцарски писател Готтфрийд Келлер, първо живописец, после писател и депутат в техния парламент. Той винаги говори за всеобщото германско пространство, понякога се нарича германец дори, но винаги подчертава швейцарското си Отечество и ревниво пази и обича самостоятелността му независимо, че е великогерманец (противоречиво на пръв поглед, но при него факт).

В книгите си той описва и тази ландверна "система" като спомен от юношеството, описва я едва ли не с любов.
цитирай
6. monarchism - АБСОЛЮТНО ЯСЕН ИКАТЕГОРИЧЕН ПО...
11.03.2012 11:54
germantiger написа:
АБСОЛЮТНО ЯСЕН ИКАТЕГОРИЧЕН ПОСТИНГ, и в случая човек не трябва да е предпазлив към убедителността и категоричността му!

Поздравления!

...

Сещам се за великия швейцарски писател Готтфрийд Келлер, първо живописец, после писател и депутат в техния парламент. Той винаги говори за всеобщото германско пространство, понякога се нарича германец дори, но винаги подчертава швейцарското си Отечество и ревниво пази и обича самостоятелността му независимо, че е великогерманец (противоречиво на пръв поглед, но при него факт).

В книгите си той описва и тази ландверна "система" като спомен от юношеството, описва я едва ли не с любов.

Традициите са за да се пазят и уважават. В това отношение Швейцария е за пример.
цитирай
7. nkf - Без съмнение Швейцария е чудесен ...
14.03.2012 13:46
Без съмнение Швейцария е чудесен модел в това отношение, а и не само.Обаче в България червената мафия е здраво окопана във властта и няма интерес от силна армия, както няма и интерес младежите да минават военно обучение.Още по-малко пък имат интерес да се либерализира режима на собственост върху огнестрелни оръжия.
цитирай
8. monarchism - Без съмнение Швейцария е чудесен ...
15.03.2012 01:29
nkf написа:
Без съмнение Швейцария е чудесен модел в това отношение, а и не само.Обаче в България червената мафия е здраво окопана във властта и няма интерес от силна армия, както няма и интерес младежите да минават военно обучение.Още по-малко пък имат интерес да се либерализира режима на собственост върху огнестрелни оръжия.

Така е. Което ме подсеща - ето един американски консерватор, мой приятел, пастор:

http://www.youtube.com/watch?v=Gl2b3ZxiVvs
цитирай
9. nkf - Без съмнение Швейцария е чудесен ...
15.03.2012 12:20
monarchism написа:
nkf написа:
Без съмнение Швейцария е чудесен модел в това отношение, а и не само.Обаче в България червената мафия е здраво окопана във властта и няма интерес от силна армия, както няма и интерес младежите да минават военно обучение.Още по-малко пък имат интерес да се либерализира режима на собственост върху огнестрелни оръжия.

Така е. Което ме подсеща - ето един американски консерватор, мой приятел, пастор:

http://www.youtube.com/watch?v=Gl2b3ZxiVvs

Сега не се сещам точно, а и не ми се рови, но май точно седмата поправка от конституцията на САЩ гарантира притежанието на лично оръжие.Обаче в нашата направо комунистическа конституция такова нещо няма...няма и как да има.Тези дни ще взема да драсна една тема по този въпрос.
цитирай
10. dimenzed - Без съмнение Швейцария е чудесен ...
16.03.2012 01:07
nkf написа:
monarchism написа:
nkf написа:
Без съмнение Швейцария е чудесен модел в това отношение, а и не само.Обаче в България червената мафия е здраво окопана във властта и няма интерес от силна армия, както няма и интерес младежите да минават военно обучение.Още по-малко пък имат интерес да се либерализира режима на собственост върху огнестрелни оръжия.

Така е. Което ме подсеща - ето един американски консерватор, мой приятел, пастор:

http://www.youtube.com/watch?v=Gl2b3ZxiVvs

Сега не се сещам точно, а и не ми се рови, но май точно седмата поправка от конституцията на САЩ гарантира притежанието на лично оръжие.Обаче в нашата направо комунистическа конституция такова нещо няма...няма и как да има.Тези дни ще взема да драсна една тема по този въпрос.


Тя си е направо анти-българска конституция, обслужваща юдеите! Само тук в България, ако застреляш някой индивид от черното племе, защото си го сварил най-нагло да си краде в двора ти, могат теб да осъдят!
цитирай
11. alexanderherzdorf - Без съмнение Швейцария е чудесен ...
23.03.2012 02:06
nkf написа:
monarchism написа:
nkf написа:
Без съмнение Швейцария е чудесен модел в това отношение, а и не само.Обаче в България червената мафия е здраво окопана във властта и няма интерес от силна армия, както няма и интерес младежите да минават военно обучение.Още по-малко пък имат интерес да се либерализира режима на собственост върху огнестрелни оръжия.

Така е. Което ме подсеща - ето един американски консерватор, мой приятел, пастор:

http://www.youtube.com/watch?v=Gl2b3ZxiVvs

Сега не се сещам точно, а и не ми се рови, но май точно седмата поправка от конституцията на САЩ гарантира притежанието на лично оръжие.Обаче в нашата направо комунистическа конституция такова нещо няма...няма и как да има.Тези дни ще взема да драсна една тема по този въпрос.


Втората поправка е. Тя гласи: "Тъй като за безопасността на всяка свободна държава е необходимо добре организирано опълчение, правото на народа да притежава и носи оръжие не може да бъде нарушавано."

Имам една книжка от Лари Гербер, наречена "Правото да се носи оръжие", където е описан произходът на поправката и каква е нейната роля в обществото днес. Левичарите се опитват да я унищожат от десетилетия по косвен път чрез регулации.

Абсурд е при сегашната власт някой да сложи нещо подобно в българската конституция. Най-малко защото ония чешити от БХК ще запищят на умряло, когато някои от техните мургави питомци бъдат изпозастреляни. :)

А швейцарската армия е крайно ефективна като система. Винаги съм си мислел, откъде точно трябва да се започне, за да се приложи този модел и в България, тъй като фактите са повече от катастрофални: капитулираме за няколко часа, ако страната ни бъде нападната.

Но в Швейцария този модел е практика от десетилетия, само бива развиван. През ВСВ Хитлер планира да нападне страната, но се отказва, тъй като на швейцарците просто им трябвало да взривят няколко тунела и страната им става непревземаема с години.
цитирай
12. dimenzed - Всъщност немалка част от населе...
24.03.2012 01:36
Всъщност немалка част от населението на Швейцария през ВСВ, а и днес се състои от етнически германци и италианци, и тогава даже мисля има част от нея, която Хитлер присъединява към границите на Райха!
цитирай
13. samvoin - Я ни кажи, Швейцария член ли е на н...
01.04.2012 03:57
Я ни кажи, Швейцария член ли е на неосъветския ЕС, чиято съветска същност ти отричаш и за който апелираш в своите предложения и тезиси?
После, защо и Швейцария тика в затвора, всички честни и почтенни историци - поставящи под съмнение измамата на миналото и това столетие - наречена "холокост" и "6 000 000 обгазени в Аушвиц" евреи?
цитирай
14. alexanderherzdorf - Я ни кажи, Швейцария член ли е на н...
02.04.2012 18:57
samvoin написа:
Я ни кажи, Швейцария член ли е на неосъветския ЕС, чиято съветска същност ти отричаш и за който апелираш в своите предложения и тезиси?
После, защо и Швейцария тика в затвора, всички честни и почтенни историци - поставящи под съмнение измамата на миналото и това столетие - наречена "холокост" и "6 000 000 обгазени в Аушвиц" евреи?


Изглежда някой е направил дарение в размер на няколко компютъра на плевенския психодиспансер и негова милост Христо Самвойна пак се появи да повтаря едно и също.

Говорим за модела на швейцарската армия и за правото да се носи оръжие бе, галфон! Стига омесва темите, както на теб ти хрумне в главата.

Ако искаш да кажеш нещо по темата го казвай. Ако не, пиши си нещата другаде.
цитирай
15. анонимен - Schweizer-Breizer
16.04.2012 17:03
На всички left-wing копелета, плюещи рационалния милитаризъм искам да кажа само едно - милитаризмът е и ще остане актуален, дори и да не ви се иска.

А иначе - много добра публикация. Швейцарската Гвардия, швейцарските наемници и швейцарския начин на воюване през Ренесанса говорят за това откъде именно тръгват корените и на реалната демокрация там. История и всичкия този джаз. Плюсовете на Швейцария обаче са и в нейното геостратегическо положение - далече са от всичката водка и същевременно - близо по сърце с немците. Все пак - Schweizerdeutsch говорят. Факт е обаче, че и с немците са си имали взимане-даване, но отново - понеже са далече от Азия (по характер най-вече) и наистина близо до истинските корени на Ренесанса - Германия и Италия, са успяли да създадат здраво общество.

Още веднъж - мерси за добрата публикация.
цитирай
16. анонимен - :-)
23.04.2012 09:02
Точно така, демокрацията и монархизма са си като дупе и гащи.

http://www.youtube.com/watch?v=KFXuGIpsdE0

Май Ромни беше "републиканец" или съм в грешка, май е монархист ;-).

И да Швейцария харчи по 50 млрд. ама в нещо друго, не във франкове и долари. Проверяваите си източниците ;-).

Military expenditure of Switzerland

In local currency ( m. francs )
Start of financial year: January Year
Value 1988
[4,794]
1989
[5,042]
1990
5,635
1991
5,760
1992
5,819
1993
5,336
1994
5,333
1995
5,493
1996
5,240
1997
5,077
1998
5,066
1999
4,727
2000
4,729
2001
4,664
2002
4,493
2003
4,404
2004
4,357
2005
4,339
2006
4,174
2007
4,231
2008
4,439
2009
4,413
2010
4,292
2011
4,827


In constant ( 2010 ) US$ m. Year
Value 1988
[6,602]
1989
[6,730]
1990
7,138
1991
6,892
1992
6,692
1993
5,942
1994
5,888
1995
5,958
1996
5,637
1997
5,433
1998
5,421
1999
5,016
2000
4,942
2001
4,827
2002
4,620
2003
4,500
2004
4,416
2005
4,347
2006
4,138
2007
4,164
2008
4,265
2009
4,261
2010
4,115
2011
4,618


As percentage of gross domestic product Year
Value 1988
[1.7]
1989
[1.7]
1990
1.7
1991
1.7
1992
1.6
1993
1.5
1994
1.4
1995
1.5
1996
1.4
1997
1.3
1998
1.3
1999
1.2
2000
1.1
2001
1.1
2002
1
2003
1
2004
1
2005
0.9
2006
0.9
2007
0.8
2008
0.8
2009
0.8
2010
0.8




Notes:
Figures for Switzerland do not include expenditure on military pensions or paramilitary forces, or spending by cantons and local government. From 1990-2006, military spending by cantons and local government typically amounted to between 5-8% of the central government spending figures.
цитирай
17. анонимен - :-)
23.04.2012 10:08
И с авиацията нещо сметката ви малко кръчмарска. С вертолетите едва ги докарвам до 200

http://www.saf21.info/aircraft/aircraft.htm

Дори Уикито стои по-добре:

A report in the Swiss news magazine FACTS reveals that in peacetime, the Swiss air force only provides ready-to-take-off aircraft during office hours on working days. The air force staff stated a peacetime 24/7 operational flying status as "mission impossible", due to budget limitations and limited professional (flying) personnel capacity. This did not apply to the air defense radar coverage of which 24/7 peacetime operational capacity was guaranteed.[15] One major problem in defending Swiss airspace is the small size of the country: the maximum extension of Switzerland is 348 km, a distance that can be flown in little over 20 minutes by commercial aircraft and much faster by military fast jets.

Та без авиация вижте сами какво се случва в битката за Берлин през 45-а и през юни 41-а когато Луфвафе има господство във въздуха. :-)

цитирай
18. monarchism - Точно така, демокрацията и мона...
23.04.2012 11:35
анонимен написа:
Точно така, демокрацията и монархизма са си като дупе и гащи.

Кой е казвал, че съм демократ?

анонимен написа:
Май Ромни беше "републиканец" или съм в грешка, май е монархист ;-).

В САЩ консерваторите не са монархисти, защото това не е заложено в традицията на държавата им. Републиканците там са консерватори за разлика от европейските консерватори, които са монархисти. Републиканците на Стария континент са левичари.

Защо ми губиш времето в обяснения на елементарни неща?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092444
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни